Cykelstjerne: ‘Hr. Præsident, returner venligst Mona Lisa til Italien’

Foto: Tim de Waele/Getty Images

Den italienske Tour de France-rytter Alberto Bettiol har sendt en helt særlig besked i retning af den franske præsident Emmanuel Macron.

Cykelrytteren Alberto Bettiol har på de sociale medier sendt en klar besked til Frankrigs præsident, Emmanuel Macron.

I et opslag på de sociale medier, har den italienske cykelrytter bedt Macron om at returnere Mona Lisa til sit hjemland. Det skriver Reuters.

“Monsieur le Président, giv os venligst Monna Lisa tilbage. Tak fordi du kom til Touren,” skrev Bettiol på Twitter, hvor han brugte den italienske stavemåde til Leonardo da Vincis mesterværk.

Torsdag aflagde Macron et besøg til verdens største cykelløb. Her tog han sig tid til at give hånd og hilse på Bettiol, der kører for EF Education EasyPost-holdet.

Da Vinci besluttede at forlade sit hjemland Italien, da hans protektor døde. De sidste år af hans liv tilbragte han i Frankrig, hvor han var gæst hos den franske monark.

Den verdenskendte kunstner gik bort i maj 1519. Han gik bort på slottet i Loiredalen, som endte med at blive hans hjem, efter han flyttede til Frankrig.

Det var Da Vincis assistent, der var angivet som arving af det kendte mesterværk. Han havde dog ikke lyst til at beholde det, og solgte det derfor til Frankrigs kong Frans I. Ifølge Reuters lød prisen dengang på 4.000 guldmønter.

Efterfølgende har det været opbevaret på slottet i Fontainebleau. Her blev det, indtil kong Ludvig XIV besluttede at flytte maleriet til slottet i Versailles. Efter den franske revolution, blev maleriet til flyttet til Louvre-museet, hvor det hænger i dag.

Maleriet var i en kort periode en tur i Italien, efter det blev stjålet i 1911. Det vendte senere retur til Frankrig og Louvre, da museumsarbejder Vincenzo Peruggia blev anholdt for tyveriet af maleriet. Han blev opdaget, da han forsøgte at sælge det til et galleri i Firenze.

mandag 29. januar 2024

fredag 19. januar 2024

torsdag 18. januar 2024