Keld Bordinggaard Frederik Birk

Belgien har droppet formatet: Danmark fastholder "en sportslig skandale"

Fodboldapr. 29 , 12:22
Et enkelt resultat kan vende op og ned på en sæsons betydning, og nogle mener, at det er selve systemet, der fejler – ikke holdenes præstationer.
Når Superligaen til sommer kan markere tiårsjubilæum for sin nuværende struktur, er det ikke med lutter hurra-råb fra fodboldmiljøet. Tværtimod.
For mens nogle fremhæver spænding og kommerciel værdi, mener andre, at den nuværende opdeling er alt andet end sportsligt fair.
Et af de mest markante kritikpunkter kommer fra Keld Bordinggaard, der som leder af talentudviklingen i Bayer Leverkusen har bevaret et skarpt blik på dansk fodbold.
I hans optik er det ganske enkelt forkert, at to hold – som Brøndby og Silkeborg – kan slutte grundspillet med præcis samme pointantal, men ende i vidt forskellige slutspil.
Én får lov at spille med om guldet, den anden må tage til takke med kvalifikationskampe mod bundhold.
Brøndbys cheftræner, Frederik Birk, deler dele af den holdning. I hans øjne kan den nuværende struktur forvrænge konkurrencebilledet.
- Vi var stort set lige med Silkeborg, men havnede i hver sin virkelighed, lyder det fra Birk.
En virkelighed, hvor den ene spiller for ædelt metal og den anden kæmper for at undgå glemsel.

Belgisk opgør med modellen vækker opsigt

Den danske struktur står langt fra alene i Europa. Også i nationer som Skotland, Østrig og Tjekkiet har man valgt at dele ligaen op i to undervejs. Men én nation har nu skiftet kurs.
I februar traf Belgien en beslutning, der har fået fodboldfolk til at spærre øjnene op: De skrotter modellen.
Efter år med opdelt liga vender de tilbage til en klassisk, ligeud-turnering - ikke kun af nostalgiske årsager – men med ambitionen om at forbedre den europæiske konkurrenceevne.
Netop dét aspekt har været brugt som argument for den danske struktur, men ifølge TV 2 har belgierne truffet deres valg netop ud fra ønsket om bedre internationale præstationer med en mere sportsligt gennemsigtig model.
Keld Bordinggaard ser den belgiske beslutning som et spejl, dansk fodbold bør kigge i:
- Det kræver mod at erkende, at en struktur ikke nødvendigvis styrker vores chancer i Europa."

Sludder eller sund fornuft?

Ikke overraskende møder kritikken modstand i Divisionsforeningen. Claus Thomsen, organisationens direktør, afviser enhver påstand om, at Superligaens format skulle være en "sportslig skandale".
Han peger på, at alle klubber kender præmissen på forhånd – og at der netop er indbygget en ekstra mulighed for holdene i kvalifikationsspillet i form af en potentiel europæisk plads.
- At kalde en liga, der både skaber spænding og resultater, for en skandale – det er noget sludder, siger han i et interview til TV 2 Sport.
Ifølge Thomsen er ideen bag strukturen at holde alle hold på tæerne – hele vejen igennem sæsonen: Færre ligegyldige kampe, mere drama, flere tilskuere.
Han fremhæver, at spændingen i ligaen, uanset placering, holder både fans og partnere engagerede.
Og på den måde bliver det ikke kun et spørgsmål om sportslig retfærdighed, men også om underholdning og overlevelse i en benhård fodboldøkonomi.
Mest læste