sepp blatter michel platini

Fodbold-bosser i retten for korruption: Nu er dommen faldet

Fodboldmar. 25 , 11:03

To af international fodbolds mest kontroversielle figurer – Sepp Blatter og Michel Platini – kan endnu en gang forlade retten som frie mænd.

En schweizisk ankedomstol har i dag frifundet de to tidligere topbosser for korruptionsanklager, der har forfulgt dem i næsten et årti og trukket mørke skygger over fodboldens top.

Sagen, der handler om en betaling fra Fifa til Platini i 2011 på to millioner schweizerfranc – svarende til cirka 15 millioner kroner – har været en af de mest omdiskuterede i sportens nyere historie.

Overførslen blev af anklagemyndigheden tolket som uberettiget og ulovlig, og begge mænd blev i første omgang suspenderet fra al fodboldaktivitet i 2015, hvilket satte en brat stopper for deres karrierer i henholdsvis Fifa og Uefa.

Blatter, nu 89 år, har hele tiden nægtet sig skyldig og har kaldt sagen en "heksejagt". Platini, 69, har ligeledes fastholdt, at han havde ret til betalingen for tidligere konsulentarbejde, og at der var en mundtlig aftale mellem parterne.

I 2022 blev de begge frifundet i første instans, men anklagemyndigheden valgte at anke sagen og krævede denne gang 20 måneders betinget fængsel til begge.

Dommen, der faldt tirsdag i Schweiz, afslutter dermed et kapitel, som for mange har stået som et symbol på fodboldens kamp mod korruption og magtmisbrug.

Ikke tilstrækkeligt bevis for svindel eller korruption

Frifindelsen bekræfter, at retten ikke fandt bevis for strafbare handlinger i forbindelse med den omstridte betaling. Ifølge nyhedsbureauet Reuters vurderede dommerne, at der ikke forelå tilstrækkeligt bevis for, at der var tale om svindel eller korruption.

Sagen har haft stor symbolsk betydning. Blatter sad som præsident for Fifa fra 1998 til 2015 og var i mange år sportens mest magtfulde skikkelse.

Platini, tidligere fransk landsholdsstjerne og Uefa-præsident, blev af mange set som hans naturlige efterfølger, men hans karriere blev stoppet brat af netop denne sag.

Selvom frifindelsen juridisk set renser deres navne, vil deres omdømme for mange fortsat være plettet af sagen og den bredere skandale, der ramte Fifa i midten af 2010’erne.

Dengang blev adskillige embedsmænd i forbundet anklaget for bestikkelse og magtmisbrug, og både Fifa og Uefa har siden forsøgt at genopbygge tillid gennem reformer og øget gennemsigtighed.

Mest læste