Søndagens derby mellem Brøndby IF og FC København i Superligaen endte uden mål, men der var drama både på og uden banen. Selve kampen sluttede 0-0 efter en chancefattig indsats fra begge hold, men inden kampen var der ballade og kontroverser både på stadion og i byens gader.
Et derby præget af forsigtighed og manglende målchancer
Selve kampen på grønsværen på Brøndby Stadion blev en tæt og hårdt spillet affære, hvor de defensive spillere dominerede, og de offensive kræfter havde svært ved at komme til fadet.
Forsigtighed prægede kampen, da ingen af holdene ønskede at risikere en afgørende fejl. FC København var tættest på at score, da Mohamed Elyounoussi i slutfasen ramte stolpen, men bolden ville ikke ind.
Brøndby måtte igen se langt efter en sejr over ærkerivalerne, og det er nu mere end tre år siden, de blå-gule har formået at triumfere over FCK på hjemmebane.
De defensive prioriteter og det fysisk intense spil var til at få øje på, men selve kampens underholdningsværdi led under de mange frispark og den høje fejlprocent, der betød, at chancerne for mål var få og spredte.
En situation hvor Daniel Wass’ scoring blev annulleret på grund af offside var et godt billede på kampen: tæt og defensiv uden de store åbenlyse målchancer.
Ballade blandt fans førte til udskudt kampstart
Kampene mellem Brøndby og FCK har historisk set været blandt de mest ophedede opgør i dansk fodbold, og denne søndag var ingen undtagelse.
Kort før kampstart opstod der kaos, da en gruppe Brøndby-fans stormede mod FCK’s tilskuerafsnit med pyro i hænderne, hvilket udløste et opgør med FCK’s fans.
Politiet måtte rykke talstærkt ind på stadion for at dæmpe uroen og sikre tilskuerne. På grund af balladen blev kampstarten udskudt med 15 minutter til klokken 12:15, hvilket blev annonceret af begge klubber på de sociale medier.
Forinden kampen havde der været flere episoder med uro og sammenstød mellem Brøndby- og FCK-fans.
Ifølge Københavns Vestegns Politi blev en person stukket med en kniv under et større slagsmål ved Glostrup Station lørdag aften, og situationen blev først bragt under kontrol efter politiets indgriben.
Sammenstødene førte til flere smadrede butikker, herunder Glostrup Bodega, som blev en utilsigtet kampzone i optakten til derbyet.
Reaktion fra kulturministeren: ”Det kan ikke blive ved”
De voldelige sammenstød og brugen af pyro har igen bragt debatten om sikkerheden ved fodboldkampe i Danmark i fokus.
Kulturminister Jakob Engel-Schmidt reagerer skarpt på episoderne og udtaler i et opslag på X, at volden omkring kampene er uacceptabel.
Ministeren, som på nuværende tidspunkt er på barsel, understreger, at han vil tage fat i både DBU og de relevante klubber for at finde en langsigtet løsning på de gentagne voldsepisoder ved derbyerne.
Denne udmelding fra kulturministeren er ikke det første offentlige opråb om de sikkerhedsmæssige udfordringer ved det københavnske derby.
Der har længe været politisk og offentlig debat om de udfordringer, der følger med disse opgør. Den tidligere beslutning om at rykke kampstart til middag har været et forsøg på at dæmpe risikoen for voldelige optrin, men udfaldet denne søndag vidner om, at det ikke gør den store forskel.
Klubbers og eksperters bekymring
Både Brøndby IF og FC København har udtrykt deres bekymring og fordømmelse af de voldelige handlinger blandt deres fans. Brøndby offentliggjorde før kampen et opslag, hvor de tog kraftigt afstand fra volden og opfordrede til respektfuld opførsel.
Begge klubber har desuden udarbejdet sikkerhedsforanstaltninger i samarbejde med politiet for at beskytte de tilskuere, som blot ønsker at nyde fodboldkampen.
Michel Wikkelsø Davidsen, chefredaktør på Bold, understreger i en kommentar behovet for langt mere omfattende sanktioner.
Davidsen påpeger, at udenlandske klubber som Anderlecht har bandlyst problematiske fangrupperinger fra udekampe som reaktion på voldelige episoder, og han opfordrer danske klubber til at overveje lignende løsninger.
Han understreger, at det er nødvendigt at skabe trygge rammer for både familier og almindelige fodboldfans.
Det er nu op til både klubberne, politiet og de relevante myndigheder at finde en løsning, der kan sikre en tryg oplevelse for alle parter. Dette kan indebære både forøget overvågning, sanktioner mod voldelige fans og en øget dialog mellem fangrupperingerne.