gettyimages 2202072648

Flexi-wing drama: McLaren og Red Bull uenige igen

Formel 1feb. 27 , 9:40
En detalje i de nye aerodynamikregler har fået flere til at undre sig. Er der hold, der bliver særligt ramt, eller vil alt forblive status quo?
Flexi-wing-problematikken har igen skabt debat i Formel 1, hvor FIA’s seneste tekniske direktiv kan få stor betydning for bilernes aerodynamik.
De nye, strammere tests af både for- og bagvinger bliver rullet ud i løbet af sæsonen, og mens McLaren-chef Zak Brown maner til ro, er Red Bulls Christian Horner mere skeptisk.
Fra det første løb i Australien vil FIA gennemføre mere krævende bagvingetests, mens frontvingerne først får samme behandling fra løb ni i Spanien.
Formålet er at sikre, at ingen hold drager fordel af fleksible vinger, der kan ændre form ved høje hastigheder og dermed reducere luftmodstanden på strategiske tidspunkter.
Dette har især været et tema, efter at optagelser fra Baku sidste år viste McLarens bagvinge deformere sig i fart – en effekt, der fik nogle til at kalde det en slags "mini-DRS".
McLaren valgte selv at justere deres vinger efter episoden, og ifølge PlanetF1 har de siden foretaget mindre ændringer for at sikre, at der ikke opstår lignende problemer.
Brown er dog ikke bekymret for, at FIA’s nye tests vil ændre magtbalancen i sporten.

McLaren ser ingen store ændringer 

“Jeg tror ikke, det bliver en væsentlig ændring for os,” udtalte Brown under vintertestene i Bahrain.
“Det er for svært at sige, hvem der vinder eller taber på det her, for jeg tror ikke, det vil ændre noget i det store billede.”
Mens Brown altså afviser, at de nye regler vil have betydning for styrkeforholdet, er Red Bulls teamchef Christian Horner ikke helt overbevist.
Han peger især på tidspunktet for ændringen som en kilde til bekymring.
“Det bliver interessant at se, hvilken effekt det får,” siger Horner.
“Det mærkelige ved det hele er timingen – hvorfor først i løb ni? Det kunne have været adresseret i løbet af vinteren, så vi ikke ender med at skulle udvikle to forskellige vingespecifikationer.”

FIA’s forklaring – og et åbent spørgsmål

FIA har forsvaret deres beslutning om at indfase de nye tests i stedet for at indføre dem fra sæsonstart.
Ifølge motorsportens øverste myndighed vil dette give holdene tid til at tilpasse sig, uden at allerede udviklede komponenter bliver ubrugelige.
"Disse justeringer skal finjustere vores evne til at overvåge og håndhæve reglerne for karrosseriets fleksibilitet. Målet er at sikre fair konkurrence og spændende race,” forklarede FIA i forbindelse med annonceringen af de nye retningslinjer.
Spørgsmålet, der nu står tilbage, er, om ændringerne reelt vil påvirke holdenes performance, eller om Brown har ret i, at de fleste teams allerede har tilpasset sig.
Mest læste