De ved, hvad de går glip af på tallerkenen – men risikoen for noget andet vejer tungere end smagen.
Når verdens hurtigste ben samles i Kina til Diamond League og VM i stafet, bliver det uden oksekød og svinekoteletter på menuen for det norske atletiklandshold.
Det er ikke en ny diætplan eller en klimaindsats, der får flere af de norske udøvere til at vende ryggen til den lokale mad – det handler om risikoen for noget, der kan få langt alvorligere konsekvenser, nemlig en dopingdom.
Stafetløberen
Henriette Jæger er blandt de atleter, der bevidst går uden om kødet. Ifølge NRK er det ikke af lyst, men af nødvendighed:
- Jeg kan virkelig godt lide at spise kød, og det er rigtig godt for kroppen, når man konkurrerer. Men man skal lytte til de professionelle og stole på dem.
Og professionelle er der mange af i kulissen, som har advaret om risikoen.
Den norske olympiske komité fraråder al kødindtagelse under opholdet i Kina, hvor både Diamond League-stævnet i Shanghai og VM i stafet i Guangzhou finder sted.
Baggrunden er frygten for rester af væksthormonet clenbuterol – et stof, der i nogle lande stadig bruges til at få slagtedyr til at vokse hurtigere.
En risiko, man ikke tør løbe
Problemet er velkendt i antidopingkredse. Antidoping Norge har slået fast, at selv meget små mængder af stoffet kan føre til en positiv dopingtest.
Det er set før. Cykelstjernen Alberto Contador mistede sin Tour de France-sejr i 2010, efter han testede positiv for netop clenbuterol – hvor han selv forklarede, at han jo bare havde spist en bøf.
Det er netop sådanne sager, der får lande som Norge og også Danmark til at tage forholdsregler.
Anti Doping Danmark (ADD) anbefaler specifikt atleter i de såkaldte højrisikolande – blandt andre Kina, Mexico og Guatemala – at dokumentere hvert måltid, undgå streetfood og så vidt muligt holde sig til den officielle catering.
Proteinbarer og sund fornuft
For stafetløberen
Josefine Tomine Eriksen er løsningen simpel:
- Jeg kommer til at medbringe et par proteinbarer.
Det lyder måske spartansk, men et uheldigt måltid kan i værste fald koste en karriere.
Det er en kynisk erkendelse, at en bøf på den forkerte tallerken kan sende en uskyldig atlet i dopingkarantæne – og i en tid, hvor marginaler afgør medaljer, vælger de norske stjerneløbere altså at tage styringen selv.
Også selv om det indebærer at måtte undvære kød.