Efter tolv år i spidsen for det internationale badmintonforbund (BWF) er det nu slut for
Poul-Erik Høyer.
Den 59-årige dansker, som har kæmpet mod Parkinsons sygdom i et årti, har valgt at trække sig fra posten. Beslutningen blev formelt offentliggjort lørdag morgen dansk tid, hvor han ved BWF’s årsmøde i Seville overgav stafetten til thailandske Khunying Patama Leeswadtrakul.
Trods den synlige stivhed i bevægelserne og de små kampe med balancen, er det stadig den samme Poul-Erik Høyer, der møder verden med et glimt i øjet og en kærlighed til sporten, som intet kan slukke.
- Man skal kende sin besøgelsestid, når man har Parkinsons, konstaterer Høyer, som ikke lægger skjul på, at han stadig vil være en del af badmintonverdenen på den ene eller anden måde.
Hans tid som præsident begyndte i 2013, hvor han overtog posten efter en hård valgkamp mod en indonesisk kandidat.
Ville have fem sæt til 11 point
Siden blev han genvalgt uden modkandidater både i 2017 og 2021 – et vidnesbyrd om hans store respekt i sporten. Men selv om han har meget at være stolt af, er der én ting, der stadig nager ham: ønsket om at ændre scoringssystemet.
Poul-Erik Høyer kæmpede i årevis for at forkorte kampene og gøre dem mere intense ved at ændre formatet fra bedst af tre sæt til 21 point til bedst af fem sæt til 11 point.
To gange forsøgte han at få ændringen igennem – senest i 2021, hvor forslaget faldt med kun én stemmes mangel.
- Jeg ville meget gerne have haft, at vi kom hurtigere til afslutningerne, men sådan blev det ikke, siger Høyer, som åbent erkender, at spillerne i overvældende grad var imod forslaget.
Det var en hård pille at sluge for en mand, der har brugt sin karriere på at skubbe sporten fremad.
Skal turde tænke nyt
Selvransagelsen fylder dog også meget hos den tidligere OL-guldvinder. Høyer indrømmer, at spillerne ikke altid følte sig hørt nok, og det ville han gerne have ændret på.
Han drømte om en badmintonverden, hvor spillerne kunne være med til at udvikle sporten og blive millionærer på samme måde som stjerner i andre idrætsgrene.
- Vi skal turde tænke nyt, ellers ender vi med bare at se tilbage, lyder det fra Høyer, der stadig drømmer om innovation og mod i sporten. Og selv om han nu træder væk fra den formelle ledelse, er det næppe sidste gang, badmintonfolket ser hans engagement lyse igennem.
Med et væld af titler – herunder OL-guld i 1996 og flere sejre i All England – samt medlemskaber i internationale Hall of Fames, har Poul-Erik Høyer sat et markant aftryk på sporten.