Fyringen kom uden varsel og uden offentlig begrundelse. Nu begynder brikkerne at falde på plads – og sagen har flere lag, end man først skulle tro.
Det kom som en overraskelse for mange, da Danmarks Cykle Union i denne uge meddelte, at Tayeb Braikia ikke længere skal stå i spidsen for det danske kvindelandshold i cykling.
En afskedigelse, der i første omgang blev præsenteret uden nogen officiel begrundelse fra hverken DCU eller Braikia selv.
Men bag facaden ulmede en sag, der nu har fundet vej til offentligheden – og som ikke kun handler om ledelsesmæssige beslutninger, men også om dømmekraft, ansvar og en ømtålelig situation under en udlandstur.
Det var i forbindelse med en samling for U17-landsholdet, at episoden, der nu har fået konsekvenser, udspillede sig.
På et lufthavnshotel i Kastrup, hvor der opstod ændringer i værelsesfordelingen, traf Braikia en beslutning, han siden har kaldt ”helt forkert”.
Han, holdets mekaniker og en 16-årig kvindelig rytter endte med at overnatte på samme værelse – i separate senge, men stadig i en konstellation, som hurtigt rejste spørgsmål.
Det var ikke en løsning, Braikia havde planlagt hjemmefra.
Ændringer i rejseplanen førte til, at hotellet ændrede reservationerne. Derfor besluttede han på stedet at samle de tre på ét værelse.
Det fremgår af den mail, Braikia selv sendte til rytterne, hvor han beklager forløbet og beskriver sin håndtering som ”utilstrækkelig”.
Det fremgår ligeledes, at han spurgte den unge rytter, om hun var okay med løsningen – men at han dog undlod at kontakte hendes forældre.
Situationen kunne muligvis være forblevet internt, fpr ifølge TV 2 blev elitechef Morten Bennekou først bekendt med episoden, da den medrejsende mekaniker informerede ham efterfølgende.
Det var ikke Braikia selv, der tog initiativet. Og netop den del af forløbet vurderes at have haft afgørende betydning for hans fremtid i DCU-regi.
Fyringen kom uden nogen dialog eller advarsel, mener Braikia selv, og han har offentligt givet udtryk for, at han overvejer at forfølge en sag om uberettiget afskedigelse.
Det er hans opfattelse, at sagen kunne være blevet håndteret med en reprimande frem for en fyring.
Ifølge ordlyden i den opsigelse, Braikia har delt på sin private Facebook-profil, blev han afskediget på grund af ”særdeles dårlig og utidssvarende mangel på dømmekraft.”
En formulering, han mener er ude af proportioner og ikke afspejler realiteterne.
Han fastholder, at han handlede ud fra en praktisk nødvendighed, men anerkender samtidig, at han burde have orienteret pigens forældre og sin overordnede.
Tayeb Braikia havde indtil da haft en fast rolle som landstræner og var en kendt profil i cykelmiljøet.
Med en årsløn anslået til cirka 600.000–700.000 kroner er det ikke blot en symbolsk post, men en rolle med væsentlig betydning – både organisatorisk og økonomisk.
Episoden fandt sted i februar 2024, men først nu er den blevet en offentlig sag.
Om Braikia vælger at gå videre juridisk, er endnu uvist