standard billede til web 55

Kan Vingegaard komme i Tour-form? "Vi ved ikke en skid"

Cyklingmar. 28 , 18:50

Et styrt, et afbud og en masse gætterier – men måske er det netop det, vi skal passe på med, når vi vurderer hans chancer.

Det har været et anderledes forår for Jonas Vingegaard. Efter styrtet i Paris-Nice, hvor han pådrog sig både en hjernerystelse og et forstuvet håndled, har danskeren måttet træde et skridt tilbage.

Et afbud til Catalonien Rundt blev en naturlig følge styr, og pludselig står verdens måske mest præcise Grand Tour-forberedelse uden sit vante flow.

Med Vingegaards status som dobbelt Tour de France-vinder følger også enorme forventninger, og det startede såmænd meget godt for danskeren, der vandt Volta Ao Algarve i Portugal i februar måned.

Han førte også Paris-Nice, da han styrtede, og siden måtte udgå, og siden da har der været tvivl om, hvorvidt han når at blive ordentlig klar til Tour de France.

Ekspert Anders Lund peger ifølge Feltet.dk på, at der hersker en tendens til at overanalysere enkeltpræstationer og forårskilometer:

– Vi bliver bekymrede, hvis ikke Jonas kører dem midt over på en kort stigning i februar, men ret beset ved vi ikke en skid.

Holdets tillid er urokkelig

Hos Team Visma Lease a Bike er meldingen klar: Der er ingen panik.

Sportsdirektør Frans Maassen forklarer, at styrtet i Paris-Nice skete under ufarlige omstændigheder, og at Vingegaard hurtigt var tilbage til træning.

Selv om det kostede ham omkring ni dages aktivitet og to løbsdeltagelser, er det ikke noget, der har slået ham ud – hverken fysisk eller mentalt.

– Vi spurgte ham direkte, om det havde påvirket ham mentalt. Svaret var klart: nej, det er ikke noget problem, fortæller Maassen.

Den tilgang matcher billedet af Vingegaard som en analytisk og kontrolleret atlet, der sjældent lader sig rive med af det ydre pres.

Og netop derfor er det værd at lægge mærke til, at holdet nu overvejer en Tour-optakt helt uden flere konkurrencer.

Der er i øjeblikket drøftelser internt om, hvorvidt danskeren kun skal køre Critérium du Dauphiné, der starter 8. juni, og ellers udelukkende fokusere på højdetræning og målrettet Tour-forberedelse.

Dette er en løsning, der vil koste holdet flere hundrede tusinde kroner i tabt eksponering, men som muligvis giver det bedst mulige Tour-udgangspunkt.

Den lange plan – og tålmodigheden, der kræves

Vingegaards formkurve har tidligere været langsomt opbyggende.

I 2022 og 2023 slog han heller ikke Pogacar i forårets løb – det kom først til juli.

At danskeren er kommet stille fra start i 2025, er derfor ikke nødvendigvis tegn på en nedgang, men et resultat af en planlagt formkurve og omstændighederne efter styrtet.

Anders Lund fremhæver, at ryttere i dag bliver målt og vejet langt tidligere end før i tiden, og at det skaber en urealistisk forventningskultur.

Jonas Vingegaards løn ligger efter sigende i omegnen af 20 millioner kroner årligt, og den slags investeringer medfører naturligt nok krav om resultater.

Men de krav kommer ikke nødvendigvis på baggrund af den fornødne viden, tålmodighed og forståelse for det lange perspektiv.

Vingegaard selv siger ikke meget – men det er der ikke noget nyt i. Han taler med benene, og det rigtige svar får vi først, når Tour de France går i gang.

Mest læste