En sag, der har hængt som en skygge over professionel cykelsport siden Tour de France 2020, har nu fået en opsigtsvækkende juridisk afslutning.
Nairo Quintanas tidligere læge, Fredy Gonzales Torres, blev onsdag dømt i en fransk domstol i Marseille og idømt seks måneders betinget fængsel samt en bøde på 15.000 euro (ca. 112.000 kroner).
Anklagerne lød på besiddelse og distribution af et lægemiddel, som i sportslig sammenhæng anses for at være ulovligt, medmindre det sker under gyldig lægeerklæring.
Dommen faldt næsten fem år efter, at franske myndigheder ransagede Arkea-Samsic-holdets biler og hotelværelser under Tour de France 2020.
Aktion blev iværksat af det franske Central Office for the Fight against Threats to Environmental and Public Health (OCLAESP) og førte til fundet af, hvad myndighederne beskrev som “et betydeligt antal sundhedsprodukter”, herunder medicin, saltvandsinjektioner og udstyr, der ifølge rapporterne kunne betegnes som led i en dopingmetode.
Selvom der ikke blev fundet direkte bevis for brug af forbudte stoffer hos nogen af rytterne, og ingen testede positiv i forbindelse med løbet, blev både Nairo og hans bror Dayer Quintana afhørt.
Nairo har hele tiden nægtet at have gjort noget ulovligt og fastholdt, at der kun var tale om lovlige vitaminer. Det var dog lægen Torres, som ifølge retten stod bag besiddelsen og den potentielle brug af de kritiserede metoder — blandt andet på de to Quintana-brødre.
Fredy Torres blev under Touren indkaldt som vikar for Arkeas faste holdlæge Jean-Jacques Menuet, der på daværende tidspunkt var ramt af COVID-19.
Hans rolle og ansvar er siden blevet gransket intensivt, og selvom straffen er betinget og langt fra de fem års ubetinget fængsel, der kunne have været tale om, sender dommen et klart signal fra det franske retssystem.
Torres har ifølge medier allerede meddelt, at han agter at anke dommen.
Sagen står i et mærkværdigt lys i forhold til Nairo Quintanas senere karriereudvikling. To år efter Touren i 2020 fik den colombianske klatrer frataget sine Tour-resultater, da han blev testet positiv for tramadol – et smertestillende middel, som var forbudt at anvende under konkurrence, men endnu ikke klassificeret som doping.
Det førte til et brat fald i karrieren og fik flere hold til at afholde sig fra at skrive kontrakt med ham.
Selvom ingen Arkea-ryttere er blevet dømt for doping i forbindelse med Touren 2020, rejser sagen igen spørgsmål om gråzonerne i cykelsportens sundhedsregime.