AGF’s tålmodighed er ved at være slidt helt tyndt i takt med, at sparekniven igen er fundet frem i det ambitiøse stadionprojekt i Aarhus.
Den seneste runde af planlagte besparelser – på hele 38 millioner kroner – har fået ledelsen i superligaklubben til at reagere kraftigt. For klubben, der skal være hovedlejer på det nye stadion i Kongelunden, er grænsen ved at være nået.
I et skriftligt indlæg til Aarhus Kommune, som Århus Stiftstidende har fået indsigt i, lægger direktør Jacob Nielsen og bestyrelsesformand Lars Fournais ikke fingre imellem.
De anerkender godt nok den vanskelige økonomiske situation omkring projektet og minder om, at AGF selv har bidraget med mere, end man oprindeligt forpligtede sig til.
Men samtidig understreger ledelsen, at de løbende nedskæringer og ikke mindst de gentagne forsinkelser har store konsekvenser for klubben – både sportsligt og økonomisk.
- Vi har jo ærligt talt ikke noget overblik og frygter, hvor det her ender. Situationen er ganske uholdbar for os som fodboldklub og selskab, lyder det fra AGF-lederne, der især hæfter sig ved, at spareplanen nu risikerer at udhule centrale dele af stadionoplevelsen – og dermed klubbens forretningsgrundlag.
Kritikpunkterne er konkrete: Hvis stadionets kapacitet reduceres, går det ud over både billetsalg og muligheden for at tiltrække store koncerter. Hvis parkeringsforholdene bliver forringet, rammer det tilgængeligheden for publikum og VIP-gæster.
Hvis VIP-områderne og deres faciliteter – såsom sæder, designelementer og teknik – nedprioriteres, påvirker det direkte klubbens sponsorindtægter.
AGF kræver derfor, at eventuelle besparelser afspejles i den fremtidige lejeaftale med kommunen, som endnu ikke er fastlagt. Klubben ønsker ikke at hænge på fuld betaling for et produkt, der i sidste ende leveres i reduceret kvalitet.
Situationen kompliceres yderligere af, at stadionprojektet har været ramt af gentagne forsinkelser og budgetoverskridelser. Det forventes nu først at stå færdigt i starten af 2027 – men også denne dato er usikker og kan blive rykket yderligere.
I mellemtiden spiller AGF sine hjemmekampe på et midlertidigt stadion i Vejlby, hvor både kapaciteten og faciliteterne er langt under superligastandard.
Her har AGF selv måttet bidrage til finansieringen, men den midlertidige løsning lever på ingen måde op til klubbens ambitioner – eller behovet for en bæredygtig drift.
Det er tydeligt, at AGF føler sig presset fra flere sider: Stadionprojektet, som skulle blive et løft for både klub og by, risikerer at ende som en udvandet version af det oprindelige visionære udspil.
Derfor er det næppe sidste gang, vi hører AGF hæve stemmen i debatten om Kongelunden.