Beslutningen om næste store fodboldværtskab bliver taget i dag, men forløbet bag udpegelsen har langt fra været uden udfordringer.
FIFA udpeger i dag officielt værten for VM i fodbold 2034. Det bliver Saudi-Arabien, da landet er den eneste kandidat til værtskabet. Medlemsskabet i FIFA skal blot formelt godkende beslutningen, men reelt er der ingen konkurrence.
Efter at have uddelt VM 2026 til Nordamerika og VM 2030 til Spanien, Portugal, Marokko samt enkelte kampe i Sydamerika var det ventet, at værtskabet i 2034 skulle placeres i Asien eller Oceanien.
I første omgang meldte både Australien og Indonesien sig som kandidater, men begge trak deres bud tilbage, og Saudi-Arabien blev stående som eneste land på stemmesedlen.
Ifølge en evaluering fra FIFA i november scorer Saudi-Arabiens kandidatur imponerende 419,8 ud af 500 mulige point.
Landet får ros for sine moderne stadioner, gode transportmuligheder og kommercielle potentiale, hvilket placerer buddet over tidligere vindere som Nordamerika (402,8) og Spanien, Portugal og Marokko (416,8).
Alligevel har processen ikke været uden kontroverser, især på grund af menneskerettighedsspørgsmål.
Amnesty International og andre organisationer har påpeget, at Saudi-Arabien mangler troværdige garantier for reformer, hvilket FIFA’s rapport afspejler med en gul risikovurdering på dette punkt.
Både danske og internationale røster har udtrykt bekymring over FIFA’s proces.
Kulturminister Jakob Engel-Schmidt kalder i Politiken proceduren "uigennemsigtig" og beskylder FIFA for at designe forløbet, så det reelt har været umuligt for andre nationer at udfordre Saudi-Arabien.
Ministeren mener, at landene bag VM 2030 – Spanien, Portugal, Marokko og de sydamerikanske samarbejdspartnere – kunne have splittet deres bud, så Sydamerika kunne have konkurreret om 2034, men FIFA’s struktur favoriserede i stedet Saudi-Arabien.
DBU-formand Jesper Møller forklarer til DR Sporten, at processen gør det umuligt at stemme nej, da der ikke er andre alternativer.
"Der bliver ikke en afstemning i dag," fastslår Møller og påpeger, at FIFA-reformer kun fungerer, når der er flere kandidater.
Han erkender dog, at uanset hvilke andre bud der kunne have været, ville Saudi-Arabien sandsynligvis stadig have fået værtskabet på grund af de politiske realiteter i FIFA.
Jesper Møller bemærker, at situationen omkring FIFA’s processer og reformer bør evalueres fremadrettet for at sikre større åbenhed og konkurrence.
"Når der ikke er noget at vælge imellem, opstår der mistænkeliggørelse af processen," siger han.
Kulturministeren deler denne holdning og opfordrer FIFA til at genoverveje deres procedurer, så lignende situationer kan undgås i fremtiden.
Selv om værtskabet allerede er en realitet, understreger debatten de mange udfordringer, der er forbundet med at afholde en global sportsbegivenhed i et land som Saudi-Arabien.
Mens FIFA formelt godkender beslutningen i dag, forbliver spørgsmål om sportens etiske ansvar og gennemsigtighed i fokus.