En af 1960’ernes største AaB-profiler er gået bort. Han satte sit præg på klubbens historie – både nationalt og internationalt.
Den tidligere AaB-spiller Bjarne Lildballe er gået bort i en alder af 82 år efter længere tids sygdom. AaB bekræftede nyheden fredag formiddag og mindes en af klubbens store profiler fra 1960’erne.
Lildballe kom til AaB som ungdomsspiller fra Idrætsklubben Freja og debuterede allerede som 17-årig i 1961.
Året efter skrev han sig ind i klubbens historiebøger ved at blive topscorer på førsteholdet – kun 18 år gammel.
Med sin skarpe teknik og målfarlighed blev han en central figur i angrebet og var med til at føre AaB op i den bedste række i 1962 efter en imponerende sæson i den næstbedste division.
Han spillede i alt 170 officielle kampe for klubben og scorede 50 mål, hvilket gjorde ham til en af de mest markante offensive profiler i sin generation.
Men der var særligt én kamp, der for alvor cementerede hans status i AaB’s historie.
Det var især pokalfinalen i 1966, hvor AaB besejrede KB med 3-1, der står som et af højdepunkterne i Lildballes karriere.
Her scorede han det vigtige 2-1-mål i finalens omkamp, en scoring han selv har beskrevet som "det dejlige mål", fordi han udnyttede en pludselig chance ved at blive stående i feltet.
Sejren betød, at AaB for første gang nogensinde kunne kalde sig pokalmestre – en bedrift, der åbnede døren til europæisk fodbold.
Senere samme år skrev Bjarne Lildballe sig ind i historiebøgerne igen, da han scorede AaB’s første mål i en europæisk turnering.
På legendariske Goodison Park i England bragte han AaB foran mod det engelske storhold Everton i Europa Cup’en.
Kampen endte dog i skuffelse, da Everton vendte opgøret til en sejr, men for Lildballe var det et minde, der blev siddende resten af livet.
Lildballe var kendt som en offensiv midtbanespiller, der både kunne drible sig forbi modstandere og levere skarpe afleveringer til sine medspillere.
Hans samspil med målslugeren Jens Flou var afgørende for AaB i 60’erne, og selv om han ikke var kendt for at løbe meget hjem i defensiven, havde han en naturlig evne til at være på det rette sted i de afgørende øjeblikke.
Uden for klubfodbolden nåede han en enkelt U/23-landskamp, men landsholdskarrieren blev aldrig til mere.
Han forklarede selv, at det ikke var mangel på talent, men snarere de økonomiske forhold, der afholdt ham fra flere optrædener.
Det kostede simpelthen for meget i tabt arbejdsfortjeneste at rejse med landsholdet.
Efter fodboldkarrieren fortsatte Lildballe sin tilværelse på arbejdsmarkedet som typograf, men måtte senere trække sig tilbage før tid på grund af en rygskade og problemer med hoften.
Han mente dog, at skaderne lige så vel kunne skyldes et langt, hårdt arbejdsliv som fodbolden.
Bjarne Lildballe efterlader sig en arv som en af AaB’s mest markante spillere i 1960’erne.