Derbyer uden udefans resten af sæsonen efter voldelige optrin.
Efter en weekend præget af voldelige sammenstød og sikkerhedsproblemer ved derbyet mellem Brøndby IF og FC København, har Divisionsforeningen besluttet at forbyde udefans til kommende derbykampe.
Beslutningen kommer i kølvandet på scener, der både lørdag og søndag eskalerede, og som førte til kaos og flere episoder med politiet.
Flere interessenter i dansk fodbold har nu reageret på beslutningen og de tragiske scener, der har rystet både klubber og fans.
Divisionsforeningens direktør, Claus Thomsen, har mandag udtalt til Viaplay Sport News, at forbuddet mod udefans gælder “indtil videre,” men at det sandsynligvis vil fortsætte resten af sæsonen.
Ifølge Thomsen er vurderingen foreløbig og vil blive justeret løbende, alt efter om man finder det sikkert at genåbne for udefans. Beslutningen kommer som et nødvendigt skridt for at beskytte tilskuere, spillere og personale efter urolighederne, der blev set som værende en fare for alles sikkerhed.
“Det er svært at forestille sig, at det sker i indeværende sæson,” sagde Claus Thomsen og tilføjede, at man ønsker at kunne invitere alle fans tilbage til stadion under sikre forhold. Beslutningen møder både forståelse og frustration fra de involverede parter.
Urolighederne startede allerede lørdag aften med et voldeligt sammenstød, da fans kastede sten mod et tog med FCK-fans på vej til Glostrup Station.
På Brøndby Stadion søndag kom det til endnu et voldsomt optrin, hvor Brøndby-fans angreb FCK’s afsnit med pyroteknik.
FCK-tilhængerne svarede igen ved at kaste fyrværkeri tilbage, og politiet blev nødt til at træde til for at adskille de to grupper.
Situationen eskalerede, da fem betjente blev ramt af kasteskyts og fyrværkeri, dog uden at komme til skade.
Politiet efterforsker episoderne, herunder en hændelse med en lettere tilskadekommen person ved Glostrup Station, som mistænkes for vold mod tjenestemand.
Både Brøndby IF og FC København har efterfølgende udsendt meddelelser, hvor de tager afstand fra optrinene.
Brøndbys direktør, Ole Palmå, udtaler, at voldelige handlinger "underminerer klubbens værdier" og ikke hører hjemme i fodboldens verden.
Palmå understreger, at Brøndby er indstillet på at samarbejde med både myndighederne og Justitsministeriet for at finde løsninger, der kan forbedre sikkerheden og stemningen til kampene.
“Vi er triste over, at fodboldens platform bliver misbrugt af grupper, der ønsker at skabe vold,” sagde Palmå og tilføjer, at Brøndby vil deltage i møder med Justitsministeriet og repræsentanter fra politiet for at udvikle tiltag, der kan sikre en tryg og positiv fanoplevelse.
FC København har ligeledes taget afstand fra volden og støtter Divisionsforeningens beslutning om at ekskludere udefans trods det store tab for sportens helhedsoplevelse.
“Vi ønsker en god og respektfuld fankultur, og episoder som disse har intet med fodbold at gøre,” skriver klubben i en officiel udmelding.
Både FCK’s officielle fanklub og Brøndby Support har ligeledes reageret på beslutningen og weekendens hændelser.
Brøndby Support understreger, at det var “et lille mindretal,” der stod bag urolighederne, og at beslutningen om kollektiv straf rammer de mange fans, der ønsker at nyde kampen fredeligt.
Brøndby Support opfordrer til, at der arbejdes grundigt med at identificere og udelukke de urolige elementer uden at straffe de øvrige tilskuere.
FCK’s fanklub fordømmer også de voldsomme scener, og tilføjer, at visse fans’ homofobiske tilråb og gestikulationer er “langt over stregen” og ikke hører hjemme i dansk fodbold.
De udtrykker håb om, at både klubberne og Divisionsforeningen vil arbejde mod en bedre kultur blandt fans, så vold og diskriminerende adfærd bliver fjernet fra sporten.
Forude venter flere møder mellem fodboldklubberne, Divisionsforeningen og Justitsministeriet, hvor målet er at finde langsigtede løsninger, der kan bringe freden tilbage til dansk fodbold.
Justitsminister Peter Hummelgaard har allerede foreslået at indføre ansigtsgenkendelse på stadioner i 3F Superligaen som et værktøj til at identificere og permanent udelukke de fans, der skaber problemer.
Sæsonens resterende derbyer vil sandsynligvis foregå uden udefans i håbet om, at dialog og bedre samarbejde kan skabe trygge rammer for alle fredelige fans.