gettyimages 815664188

Tidligere Brøndbyspiller afslører: Så lav er lønnen i dansk kvindefodbold

Fodboldnov. 14 , 10:02
Mens Brøndby IF netop har besluttet at gøre deres kvindehold fuldtidsprofessionelt, sætter den tidligere fodboldspiller Maja Kildemoes nu fokus på de store lønforskelle, som kvindelige spillere oplever i forhold til deres mandlige kolleger.
I en ny episode af DR-podcasten Indersiden fortæller Kildemoes, der tidligere spillede som professionel i Sverige og Danmark, om de beskedne lønninger, hun modtog i sin tid i toppen af kvindefodbold.
Som spiller i den svenske klub Linköping, hvor hun var med til at vinde det svenske mesterskab, modtog Kildemoes en månedsløn på 15.000 svenske kroner, svarende til lidt over 11.000 danske kroner. I modsætning hertil havde hendes mandlige kollegaer i Allsvenskan ofte betydeligt højere lønninger.
Ifølge DR forklarer Kildemoes, at hun også var afhængig af at blive udtaget til det danske landshold for at få økonomien til at løbe rundt, og denne afhængighed påvirkede hendes beslutning om at undgå konflikter med DBU under landsholdsstriden i 2018.
“Det var måske 50 procent af min indkomst, der kom derfra,” siger Kildemoes og beskriver, hvordan økonomisk usikkerhed gjorde det vanskeligt at tage stilling til sagen.

Lønudvikling og ambitioner i dansk kvindefodbold

Brøndby IF’s beslutning om at tilbyde kvindespillerne fuldtidskontrakter markerer et vigtigt skridt fremad i dansk kvindefodbold.
Spillerne vil nu modtage en minimumsløn på 17.000 kroner om måneden, hvilket er en væsentlig forbedring sammenlignet med de 3.000-4.000 kroner, som Kildemoes selv fik, da hun spillede for Brøndby under pandemien.
Ifølge Brøndbys direktør, Ole Palmå, vil mange af lønningerne dog ligge højere end dette niveau. Samtidig arbejder Spillerforeningen og Kvindedivisionsforeningen på at etablere en ny aftale for at få kvindelige fodboldspillere op på herrernes minimumsløn på 24.803 kroner over de kommende år.
Ifølge Amalie Bremer, ekspert i kvindefodbold, er kvindesporten endelig begyndt at få større opmærksomhed og investeringer, men der er stadig lang vej endnu.
Bremer udtaler, at kvindefodbolden i mange år blev modarbejdet af fodboldens høje herrer, og at denne manglende støtte har skabt et økonomisk efterslæb.
“Der har været en modstand i fodboldens strukturer,” siger Bremer i podcasten og påpeger, hvordan kvindefodbold i 1970 og 1971 blev nægtet anerkendelse af FIFA. Det danske kvindelandshold vandt begge disse VM.
VM i Mexico 1971 er i øvrigt en begivenhed, der både er blevet behandlet i en dokumentar (Da Danmark blev verdensmestre i fodbold) produceret af DRTV i 2017 samt en længere britisk dokumentar (Copa '71). Begge disse kan ses på DRs hjemmeside og app.
Mens Kildemoes ikke udelukker, at hun kunne have fortsat i sporten, hvis lønningerne havde været højere, ser hun positivt på de fremskridt, som kvindefodbold oplever i Danmark.
“Hvis jeg havde vidst, at jeg kunne tjene flere penge… så kunne jeg da godt have fortsat,” fortæller hun.
Den øgede økonomiske opbakning til sporten, især fra klubber som Brøndby, kan skabe nye muligheder og sikre, at flere kvindelige spillere kan opbygge en karriere på lige fod med deres mandlige kollegaer.
Mest læste