mikkel hansen

Mikkel Hansen-projekt undgår amerikansk eksportkaos

Håndboldapr. 01 , 16:31

Mens eksporten af danske varer til USA møder modvind fra Washington, sejler håndbolden tværtimod i medvind – i hvert fald for nu.

Projektet Pro Handball USA, som blev offentliggjort i januar med stjernespillere som Mikkel Hansen og Stine Bredal Oftedal som ambassadører, bevæger sig fortsat fremad mod målet: at gøre håndbold til en etableret og professionel sport i USA inden 2028.

Og det uden at blive ramt af de politiske og handelsmæssige spændinger, der i øjeblikket præger forholdet mellem USA og en række europæiske lande.

Ifølge Mads Winther, direktør for Pro Handball USA, er arbejdet i fuld gang. Planen er først at etablere en årlig sommerturnering med deltagelse af europæiske topklubber, og den første udgave løber allerede af stablen i 2026 – i Las Vegas, naturligvis.

USA elsker komponenterne i Håndbold - nu skal de elske Håndbold

Turneringen skal fungere som springbræt for en decideret professionel liga i 2028, hvor håndboldens stjerner skal bringe sporten ud til et amerikansk publikum, der er kendt for at elske fart, fysik og dramatik. Med andre ord: Håndbold i primetime.

Mikkel Hansens optræden i Herning ved projektets præsentation blev i sig selv et symbol på, hvad håbet er: en eksportvare, der ikke kræver toldpapirer eller toldlempelser, men som bygger på fortællinger, idoler og globalt potentiale.

I stedet for containerfragt og bureaukrati handler det om brandværdi, oplevelser og medietække. Og det er netop her, at håndboldens charme kan blive et aktiv i det amerikanske sportslandskab, der i disse år ser stor kapital strømme til nye sportsgrene.

Volleyball viser at markedet er der

Winther nævner selv kvindelig volleyball som eksempel: En nylig investering på 100 millioner dollars i en amerikansk liga viser, at markedet er åbent for niche-sport, så længe produktet er attraktivt.

Og med europæiske profiler, strategiske samarbejder og en voksende interesse fra både investorer og amerikanske seere, begynder brikkerne langsomt at falde på plads.

Lige nu er det dog stadig møder og planlægning, der fylder mest, med kun én mand fysisk placeret i USA – i Colorado, hvor flere amerikanske sportsforbund har hovedsæde.

Amerikansk-boende Europæere savner håndbold

Men optimismen fejler intet. Ifølge Winther har både europæiske investorer og amerikanere med interesse for alternative sportsgrene vist konkret interesse for at være med. Ikke mindst europæere, der allerede bor i USA og savner forbindelsen til sporten hjemmefra.

Med Mikkel Hansen som en slags håndboldens Paul McCartney – karismatisk, velkendt og international – får projektet både troværdighed og synlighed.

I april forventer Pro Handball USA at offentliggøre navne på de første deltagende klubber til Las Vegas-turneringen. Det vil blive et vigtigt pejlemærke for, hvor realistisk visionen om en fuld professionel liga reelt er.

For selvom håndbolden har alt det, amerikanerne elsker – tempo, intensitet og tæt kontakt – kræver det mere end bare drømme at flytte en sport fra niche til mainstream.

Mest læste

Mest læste