gettyimages 1244493470

Thorir Hergeirsson om kontroversiel beslutning: "Jeg synes slet ikke, det er synd for dem"

Håndboldfeb. 07 , 10:01

I årevis var de store rivaler, men nu er forholdet forandret. Den tidligere norske landstræner sætter ord på situationen og forklarer sin synsvinkel.

Det er nu næsten tre år siden, at Rusland blev udelukket fra internationale håndboldturneringer som følge af landets invasion af Ukraine. En situation, der har sat et markant aftryk på kvindehåndbolden, hvor Rusland tidligere var en af de helt store nationer.

Mens diskussionen om russisk sport i internationale mesterskaber stadig raser, har den tidligere norske landstræner Thorir Hergeirsson ingen medlidenhed med dem, der er udelukket.

"De er ikke med, ja. Det er et godt hold, der ikke er med, men det har de selv sørget for," siger han.

Han understreger, at Norge tidligere havde et tæt samarbejde med Rusland, hvor de delte træningslejre og spillede mange testkampe mod hinanden. Men nu er kontakten helt brudt.

"Vi inviterede dem til os, og de inviterede os til sig. Vi sparrede meget med dem, som vi har gjort med Frankrig de seneste år," forklarer Hergeirsson.

"Jeg synes ikke, det er synd for dem"

Ifølge Dagbladet har Hergeirsson ikke længere nogen kontakt med russiske trænere eller spillere.

For ham er det en naturlig konsekvens af udelukkelsen, og han mener, at ansvaret ligger hos Rusland selv.

"Det er ikke nogen protest fra vores side. Det er bare sådan, det er, efter de ikke fik lov til at være med," siger han.

Den tidligere norske landstræner lægger ikke skjul på sin holdning til situationen.

"Jeg synes slet ikke, det er synd for dem overhovedet. Deres landsmænd må bare opføre sig ordentligt, holde op med at føre krig, så er de med igen. Jeg synes, det er helt rigtigt, at de er udelukket," slår han fast.

Selv om han ikke længere følger russisk håndbold tæt, hører han stadig nyt gennem internationale trænere, der fortsat har sporadisk kontakt til kollegaer i Rusland. Men selv har han ikke noget med dem at gøre længere.

Rivaliseringen og de historiske opgør

Igennem årene har Norge haft flere intense opgør mod Rusland – særligt under træner Jevgenij Trefilov, der var kendt for sin hårde og kontroversielle stil.

Hergeirsson stod ofte over for den russiske kæmpeskikkelse, der råbte af sine spillere og skabte dramatiske scener på sidelinjen.

Under OL i Tokyo 2021 var Trefilov ikke længere cheftræner, men han var til stede på tribunen og skabte opmærksomhed ved højlydt at dirigere sine spillere på afstand.

Hergeirsson bemærkede dog intet. "Jeg lagde ikke mærke til ham. Jeg lukker alt ude, der ikke er på banen," siger han.

Selv om Norges OL-semifinalenederlag til Rusland i både 2016 og 2021 var nogle hårde oplevelser, mener Hergeirsson ikke, at russerne har haft en vedvarende psykologisk magt over de norske spillere.

"Et spøgelse er for mig noget, der sker mange gange. I 2016 var det en tæt kamp mellem to stærke hold. I 2021 tabte vi mest til os selv," påpeger han.

For Hergeirsson er de russiske håndboldkvinders fravær fra internationale turneringer blot en realitet, som han ikke ser nogen grund til at beklage.

For ham er situationen klar: Hvis Rusland ønsker at være en del af verdenshåndbolden igen, må landet selv tage det første skridt til at komme tilbage i varmen.

Mest læste