Den tyske tennislegende Boris Becker reagerede med ét ord på nyheden om Novak Djokovic-ledede PTPA's retssag mod tennis’ styrende organer:
"Wow."
Djokovic og Professional Tennis Players Association (PTPA) har anlagt en sag mod ATP, WTA, ITF og ITIA, hvor de anklager dem for at drive sporten som et monopol og ignorere spillernes interesser.
Retssagen, der blev indgivet i en New York-domstol den 18. marts, hævder, at de styrende organer betaler spillerne for lidt, skaber et usundt og overbelastet turneringsprogram og har et system præget af konkurrencebegrænsende praksisser.
Ahmad Nassar, PTPA’s direktør, udtalte på X, at organisationen i flere år har forsøgt at reformere tennis indefra uden held. Derfor mener han, at retssagen er nødvendig for at skabe reel forandring.
"Den måde, tennis i øjeblikket opererer på, er både ulovlig og skadelig for alle – spillere, fans, kommercielle partnere og turneringsejere," skrev han.
Kort efter at PTPA havde indledt retssagen, udsendte både ATP og WTA officielle erklæringer, hvor de afviste anklagerne. ATP fastholdt, at deres ledelsesmodel fungerer, og at PTPA’s anklager er grundløse.
WTA var endnu mere markante i deres svar og kaldte sagen for "forstyrrende og uberettiget". Organisationen argumenterede for, at en retssag blot vil fjerne fokus og ressourcer fra deres egentlige mål: at forbedre kvindetennis.
"At bestride denne grundløse retssag vil fjerne tid, opmærksomhed og ressourcer fra vores kerneopgave til skade for både vores spillere og sporten som helhed," skrev WTA i en erklæring.
De fremhævede desuden deres $400 millioner (ca. 2,7 mia. kroner) store investering i spillerlønninger samt deres bestræbelser på at opnå ligeløn ved de største turneringer.
Den internationale antidoping-organisation ITIA reagerede også på PTPA’s anklager og understregede, at deres primære fokus fortsat vil være at sikre en ren og fair sport.
Retssagen kan potentielt ændre tennissportens magtstruktur, men den vil også møde massiv modstand fra ATP og WTA, der næppe vil acceptere PTPA’s krav uden kamp.
Mens Djokovic og co. håber på en mere retfærdig fordeling af pengene i sporten, står tennisens etablerede organisationer fast på, at de allerede arbejder for spillernes bedste.
Om PTPA kan opnå reelle ændringer gennem retssagen, er stadig usikkert – men én ting er sikkert: tennisverdenen er nu delt som aldrig før.