viktor axelsen

Lægerne undrer sig: Hvordan har Viktor Axelsen kunnet begå sig på topniveau?

Badmintonmar. 30 , 10:40

Han har vundet det meste og lignet manden, ingen kunne ryste. Men historien bag resultaterne er mere kompleks, end de fleste havde forestillet sig.

Viktor Axelsen har i årevis fremstået som den suveræne ener i international badminton – en atlet, der kombinerer rå fysik med iskold præcision.

Men under den polerede overflade har noget andet ulmet: En vedvarende smerte. En ryg, der i perioder har gjort det umuligt at gennemføre en almindelig hverdag uden ubehag – og alligevel har han vundet de største turneringer.

Det er nu kommet frem, at Axelsen skal under kniven for at få bugt med de problemer i lænden, som har generet ham i længere tid.

Operationen, der finder sted onsdag, betyder farvel til både det individuelle EM i Danmark og VM for blandede hold.

Det virker næsten ubegribeligt, at han - med en ryg, der i perioder har sendt nervesmerter hele vejen ned i venstre ben - kunne vinde OL-guld i Paris og siden triumfere i Hong Kong, Indien og Tyskland. Og alligevel er det præcis, hvad han har gjort.

Når kroppen siger stop

Allerede i optakten til OL begyndte ryggen for alvor at skabe problemer for den høje fynbo. Det blev ikke sagt højt dengang, men i kulissen herskede der tvivl:

Ville han overhovedet blive klar til legene?

Ifølge TV 2 har flere læger fra Budolfi Privathospital i Aalborg undret sig over, hvordan Axelsen overhovedet har kunnet præstere med den type skader.

Og det er netop denne forundring, der afslører, hvor ekstrem situationen har været. Ikke bare har han konkurreret – han har vundet det hele.

– Mit arbejde er at spille badminton, så det er jo frygteligt ikke at kunne gå på arbejde uden at have virkelig mange smerter. Sådan skal det selvfølgelig ikke være.

Han har forsøgt alt: behandlinger, genoptræning, smertestillende.

Men i februar og marts var det ikke længere muligt at blive ved med at ignorere smerterne.

Selv kraftig medicin kunne ikke holde smerterne nede, og beslutningen om en operation blev uundgåelig.

Et karrierevalg med konsekvenser

Der er selvfølgelig altid en risiko ved at blive opereret. Men i Axelsens tilfælde handler det ikke om at tage chancer for at vinde mere – det handler om at kunne bevæge sig normalt.

Det er ikke bare sporten, der lider. Hverdagen gør også. Det at løfte sine børn eller tømme opvaskemaskinen er blevet til en udfordring.

Han håber, at den kikkertoperation, han nu skal igennem, kan give ham "en god krop igen".

Målet er ikke nødvendigvis at blive nummer ét i verden igen – selv om det da ville være rart.

Det handler om at kunne spille uden at være begrænset af smerte. At kunne træne med struktur og energi. At være konkurrencedygtig igen.

– Jeg tror på, at det kommer til at gå godt, og så tager vi den derfra, siger han med en vis ro i stemmen.

Ikke færdig – bare på pause

Selv om Axelsen må se sin verdensranglisteplacering falde – lige nu ligger han nummer tre – ser han ikke operationen som et farvel til toppen. Tværtimod.

Hvis alt går vel, kan han være tilbage på banen allerede til Indonesia Open i starten af juni eller Japan Open midt i juli. Begge turneringer er blandt de største og mest prestigefyldte på kalenderen.

Axelsen virker hverken bitter eller modløs. Han taler med en bemærkelsesværdig klarhed om det hele: smerten, operationen, pausen.

Han har accepteret realiteterne, men har ikke givet slip på ambitionerne:

– Jeg er i hvert fald ikke færdig med at skulle konkurrere på højeste niveau endnu. Det er slet ikke der, jeg er.

Når man kigger tilbage på de seneste måneders resultater, bliver det sværere og sværere at forstå, hvordan han overhovedet har kunnet præstere, som han har gjort.

German Open, India Open, OL-guldet i Paris – alt sammen vundet med en ryg, der burde have sendt ham på sidelinjen for længe siden.

Derfor er det en god nyhed, at han nu får ro til at tage sig af kroppen. For selv om han har bevist, at han kan vinde med smerter, ved han også, at det ikke er holdbart.

Mest læste