En ændring på løbets sidste dag har vakt stærke følelser. Kommentatoren holder sig ikke tilbage i sin vurdering af beslutningen, der splitter både fans og eksperter.
Når
Tour de France afsluttes i Paris den 27. juli 2025, vil det være med én afgørende ændring.
For første gang skal feltet ikke bare køre parade og spurte om sejren på Champs-Élysées.
I stedet venter der tre stigninger op ad Montmartre via Rue Lepic inden målstregen i hjertet af hovedstaden.
Ændringen er inspireret af mændenes linjeløb ved OL i Paris sidste år og er blevet modtaget med stor skepsis i cykelkredse. Iikke mindst af Eurosports kommentator, den tidligere rytter
Thomas Bay.
- Det er nærmest gudsbespottelse, at de har fjernet den. Den er hellig, siger Bay i podcasten Gule Øjeblikke, hvor han ellers udviser begejstring for udvikling i sporten.
Men i dette tilfælde er han klar i mælet:
- Man pisser på sprinterne ved at fjerne deres uofficielle VM på Champs-Élysées.
Kritik fra flere fronter
Feltet.dk skriver, at Tourens arrangører har kæmpet for at få gennemført ændringen, blandt andet på grund af sikkerhedshensyn og fysisk infrastruktur i Rue Lepic, hvor betonafspærringer med beplantning i første omgang blokerede ruten.
Først efter pres fra både præsident Emmanuel Macron og Paris’ borgmester Anne Hidalgo blev en løsning fundet, og en ny 50 meter lang omfartsvej blev anlagt.
Resultatet er en afslutning, der ifølge Bay undergraver tre ugers hårdt arbejde for rytterne, der ser frem til en kontrolleret, prestigefyldt finale:
- Nu skal de ud i en helt anden øvelse og holde sig klar til det sidste. Det synes jeg faktisk er at gå over grænsen. Jeg har ikke hørt én eneste rytter synes, det er en god idé.
Han får støtte fra
Brian Holm, der heller ikke lægger skjul på sin modvilje:
- Normalt er det her sprinternes VM og æresrunde inde i Paris. Hvorfor ødelægge det?
Holm frygter, at ryttere som Jonas Vingegaard kan tabe Touren på grund af styrt eller uheld på den nye, tekniske, eksplosive etape.
Han håber på en "gentleman-aftale" blandt klassementsrytterne om ikke at angribe.
Ikke alle siger nej
Dog er det ikke alle, der er lige skeptiske.
Tidligere landstræner og Eurosport-ekspert
Anders Lund kalder det "spektakulært" og fremhæver, at ryttere som Tadej Pogacar kan få en reel chance for at ændre på klassementet i Paris.
- Ruten er virkelig, virkelig hård. Hvis der bliver kørt fuldt cykelløb, så splitter det op, vurderer Lund og påpeger, at den taktiske dimension kan blive helt afgørende.
Selv om ruten officielt kun er godkendt for 2025, tyder meget på, at Montmartre kan blive en ny fast del af afslutningen.
Tour-direktør Christian Prudhomme har kaldt det en "hyldest til OL" og en chance for at bringe Touren tættere på Paris’ kulturarv.
Fremtiden må vise, om Montmatre bliver en fast del af Tourens sidste etape.