Over 100 professionelle kvindelige fodboldspillere fra 24 forskellige lande har rettet en skarp kritik mod Det Internationale Fodboldforbund (FIFA) i et åbent brev.
Blandt forfatterne af brevet er ifølge BT den danske landsholdsspiller, Sofie Junge Pedersen. Kritikken retter sig mod en nylig sponsoraftale, som FIFA har indgået med det saudiske olieselskab Aramco.
I brevet, som er stilet til FIFA-præsident
Gianni Infantino, udtrykker spillerne deres utilfredshed med aftalen og beskriver den som en "langemand til kvindefodbolden."
Spillerne er stærkt kritiske over for, at FIFA har indgået en aftale med et selskab fra Saudi-Arabien, et land der gentagne gange er blevet anklaget for brud på menneskerettighederne og undertrykkelse af kvinder.
Kunne lige så godt sætte ild til banen
Saudi Aramco, som er et af verdens største olieselskaber, ejes af den saudiarabiske stat, og samarbejdet sender ifølge spillerne et dårligt signal, ikke kun i forhold til menneskerettigheder, men også i forhold til kampen for et bedre klima.
I brevet skriver spillerne: "Denne sponsoraftale er ikke bare et selvmål for fodboldsporten. FIFA kunne lige så godt hælde olie ud over banen og sætte ild til den."
Spillerne udtrykker desuden bekymring for, hvilken indflydelse denne aftale kan få for kvindefodboldens fremtid. De peger på, at deres arbejde som professionelle spillere har været en drøm at opnå, og at denne drøm deles med dem af de fremtidige generationer af kvindelige fodboldspillere.
At FIFA indgår et samarbejde med kontroversielle sponsorer som Aramco, underminerer ifølge spillerne dét, de arbejder for.
FIFA forsvarer sig
Til trods for kritikken har FIFA forsvaret aftalen med Saudi Aramco og forklaret, at samarbejdet vil bidrage økonomisk til kvindefodboldens udvikling.
En talsperson fra FIFA har udtalt til Reuters, at forbundet værdsætter samarbejdet med både Aramco samt alle deres andre kommercielle partnere, og at det vil styrke fodboldens vækst.
Sofie Junge Pedersen, som til daglig spiller i italienske Inter, anerkender, at hun spiller for en klub, der har sponsorer fra Qatar – et land, der også er blevet kritiseret for brud på menneskerettighederne.
Hun forklarer, at det er svært at undgå sponsorater fra kontroversielle lande, men understreger samtidig, at hun er fast besluttet på at bruge sin stemme til at sætte fokus på menneskerettighedsspørgsmål.
"Det er vigtigt for mig, at uanset hvem der er sponsor, så kan det ikke fratage mig retten til at tale om menneskerettighedskrænkelser," udtaler Sofie Junge til Politiken.
Hun understreger, at selv om hun har valgt at blive i sporten, vil hun kæmpe for, at der sker forbedringer, hvad angår menneskerettigheder.