Efter torsdagens kamp mellem Ajax Amsterdam og Maccabi Tel Aviv udviklede situationen sig dramatisk i Amsterdams gader.
Israelske fodboldfans blev angrebet og jaget af grupper af demonstranter og modstandere. Hændelserne har affødt reaktioner fra både israelske og hollandske myndigheder, mens sikkerheden i byen nu er intensiveret.
Angrebet på israelske fans og optrapningen af volden
Efter kampen, som endte med en overbevisende sejr til Ajax på 5-0, blev adskillige Maccabi Tel Aviv-fans overfaldet i Amsterdam.
Ifølge israelske medier, herunder Haaretz og The Times of Israel, blev israelske tilhængere jaget gennem byens gader, mens gerningsmændene råbte slogans som “befri Palæstina”.
Scenerne udviklede sig voldeligt, og flere israelske statsborgere meldte sig senere som tilskadekomne. Den israelske premierminister Benjamin Netanyahu reagerede hurtigt og besluttede at sende to redningsfly til Amsterdam for at hjælpe landets borgere.
Den hollandske avis De Telegraaf kunne rapportere, at mindst 57 personer blev anholdt i forbindelse med urolighederne.
Situationen blev yderligere intensiveret, da Amsterdam-politiet måtte rykke ud flere steder i byen for at beskytte israelske fans og eskortere dem til deres hoteller.
Reaktioner fra Maccabi Tel Aviv og opfordringer til fans
Fodboldklubben Maccabi Tel Aviv reagerede hurtigt på de voldsomme begivenheder og udsendte en besked til deres fans via sociale medier.
Klubben opfordrede alle israelske tilhængere til at blive på deres hoteller og undgå at bære synlige israelske og jødiske symboler i offentligheden.
“Vores største mål er, at alle fans kommer sikkert hjem til Israel,” lød det fra klubben, der også åbnede en hotline for bekymrede pårørende.
Anføreren for Maccabi Tel Aviv, Eran Zahavi, tog også til orde på sociale medier. Han kaldte overfaldene “chokerende” og udtrykte bekymring for de mange fans, som havde set frem til en fredelig fodboldoplevelse i Amsterdam.
Zahavi, som tidligere har spillet for PSV Eindhoven i Holland, opfordrede til, at myndighederne sikrede fansenes sikkerhed, så de kunne komme hjem uden yderligere problemer.
Israelske og hollandske myndigheders indsats
Samtidig med reaktionerne fra klubben og fansene udtrykte de hollandske myndigheder stærk fordømmelse af voldshandlingerne.
Amsterdams borgmester, Femke Halsema, kaldte angrebene “fuldstændig uacceptable” og lovede, at politiet ville arbejde intensivt på at beskytte både israelere og jødiske institutioner. Sikkerheden blev hurtigt styrket ved hoteller og andre områder, hvor israelske turister opholdt sig.
Den israelske udenrigsminister, Israel Katz, anmodede om hjælp fra sin hollandske kollega, Caspar Veldkamp, og udtrykte bekymring for de israelske statsborgeres sikkerhed.
Myndighederne i Israel opdaterede samtidig rejsevejledningen for Amsterdam og advarede deres borgere mod at vise religiøse symboler offentligt, mens de befandt sig i byen.
Voldelige scener og historiske spændinger
Konflikten mellem propalæstinensiske grupper og israelske tilhængere nåede også til sociale medier, hvor videoer og billeder af episoderne cirkulerede.
Videoerne viste blandt andet, hvordan demonstranter konfronterede israelere på gaden og spurgte dem om deres nationalitet, inden de blev angrebet.
Haaretz beskrev, hvordan flere episoder så ud til at være organiserede bagholdsangreb, hvor demonstranter havde opsøgt israelske fans med det formål at skade dem.
Den jødiske organisation Centraal Joods Overleg og andre repræsentanter for det israelske samfund i Holland har udtrykt deres bekymring og kaldt angrebene en “smertefuld påmindelse om fortiden”.
Politiske reaktioner og fremtidige foranstaltninger
I kølvandet på nattens uroligheder blev hollandske politikere presset til at reagere. Premierminister Dick Schoof kontaktede Netanyahu og forsikrede om, at Holland ville tage alle nødvendige skridt for at sikre israelernes sikkerhed.
Den hollandske regering har siden lovet øget polititilstedeværelse i Amsterdam og yderligere sikkerhedsforanstaltninger omkring jødiske institutioner og bygninger.
Den israelske præsident, Isaac Herzog, tog til sociale medier og kaldte hændelserne en “alarmerende antisemitisk hændelse”, der krævede handling fra de hollandske myndigheder.
Han understregede, at både israelske og hollandske myndigheder var i tæt samarbejde for at håndtere situationen og sikre, at lignende hændelser ikke gentager sig.
Urolighederne fortsætter
Fredag morgen advarede det israelske udenrigsministerium fortsat israelere mod at bevæge sig frit rundt i Amsterdam og anbefalede hurtig hjemrejse.
Netanyahu og Katz opfordrede samtidig israelske borgere i Holland til at holde sig inden døre, mens Amsterdam forberedte sig på en weekend med yderligere demonstrationer og politisk spænding.