En ny aftale redder Spa fra kalenderens exit, men presset fra økonomisk stærkere markeder betyder, at Europa risikerer en mindre rolle i sporten fremover.
Den ikoniske Spa-Francorchamps-bane i Belgien har sikret sig en forlængelse af kontrakten med Formel 1 frem til 2031, men det bliver ikke uden forhindringer.
Banen vil indgå i en rotationsordning fra 2028, hvilket betyder, at løbet kun vil blive afholdt fire gange i de næste seks sæsoner.
Beslutningen understreger en større udvikling i Formel 1, hvor antallet af løb i Europa kan blive reduceret markant.
Ifølge den belgiske GP-chef Melchior Wathelet sigter Formel 1 mod at begrænse antallet af europæiske løb til otte årligt, hvilket rejser spørgsmål om Europas fremtidige rolle i motorsportens mest prestigefyldte kalender.
Spa-Francorchamps vil miste pladsen på kalenderen i både 2028 og 2030, og en potentiel løsning om at rotere med det hollandske Zandvoort-løb blev opgivet, da Zandvoort kom med sin udmelding om at ville trække sig efter 2026.
Som det ser ud, vil Europa i 2027 kun have syv bekræftede løb, nemlig i Østrig, Belgien, Storbritannien, Ungarn, Italien, Monaco og Spanien.
Ifølge RacingNews365 står Spanien til at skifte fra Barcelona til Madrid i 2026, mens kontrakten for Emilia Romagna Grand Prix i Italien udløber i 2025.
Hvis der ikke findes nye værtsbyer, kan antallet af europæiske løb potentielt falde til blot seks i 2028, når Spa begynder sin rotation.
Wathelet understreger, at det var vanskeligt at få en længerevarende aftale på plads, og at kompromiset blev rotationsordningen, hvor andre lande også kan blive en del af aftalen.
Spa betaler i øjeblikket omkring 186 millioner danske kroner (25 millioner euro) årligt for at være vært for et Formel 1-løb – et beløb, der er blandt de laveste værtsgebyrer.
Til sammenligning betaler baner som Baku, Saudi-Arabien og Qatar mere end 372 millioner danske kroner (50 millioner euro) per sæson.
Wathelet har afsløret, at gebyret for Spa stiger med 3-4 % fra 2026, hvilket han betegner som en "rimelig inflation".
"Vi mener, at vi kan genvinde investeringen gennem øget turisme og indtægter for regionen," siger Wathelet.
Han tilføjer, at den lokale kommunes bidrag er blevet reduceret de seneste år, mens Formel 1-løbene har leveret højere afkast for området.
Denne økonomiske balancegang viser, hvordan de europæiske baner kæmper for at forblive relevante i en kalender, hvor ikke-europæiske destinationer som Saudi-Arabien og Qatar spiller en stadig større rolle.