Når tre højtprofilerede Formel 1-kørere som Lewis Hamilton, Charles Leclerc og Pierre Gasly alle bliver diskvalificeret fra samme løb, ringer alarmklokkerne – ikke bare hos fans, men i hele paddocken.
Det skete netop i weekenden ved det kinesiske Grand Prix 2025, hvor en teknisk kontrol efter løbet afslørede regelbrud, der har sendt chokbølger gennem sporten. Og selvom regler er regler, så er årsagerne både overraskende og – for nogle – helt utilgivelige.
Lad os begynde med Lewis Hamilton. Den seksdobbelte verdensmester, der i år kører for Ferrari, sluttede oprindeligt på en solid sjetteplads.
Men ved den obligatoriske efterkontrol opdagede FIA’s teknikere for meget slid på bilens såkaldte "skid block" – en træplade under bilen, der skal forhindre for lav kørehøjde. Ifølge artikel 3.5.9 i reglementet skal denne plade minimum være 9 mm tyk.
Hamiltons bil havde overskredet denne grænse, og selvom Ferrari erkendte fejlen og forklarede, at man “havde undervurderet slitagen”, var konsekvensen entydig: diskvalifikation.
Endnu mere pinligt var det for Charles Leclerc og Pierre Gasly, som begge blev diskvalificeret for at have biler, der vejede 799 kg – ét sølle kilo under det minimumskrav på 800 kg, som fremgår af artikel 4.1 i FIA-reglementet.
Leclerc havde sluttet på femtepladsen, Gasly som nummer 11, men begge mistede deres resultater øjeblikkeligt. Ferrari forklarede, at deres et-stop-strategi førte til markant dækslid, hvilket påvirkede vægten mere end forventet.
Alpine, Gaslys team, udtrykte ligeledes skuffelse og erkendte, at det var en “fejl, vi må tage ansvar for”.
De tekniske fejl fik store konsekvenser for løbets slutstilling. Esteban Ocon rykkede op til femtepladsen, Andrea Kimi Antonelli og Alexander Albon sikrede sig sjette og syvende, mens både Oliver Bearman, Lance Stroll og Carlos Sainz nu kunne hente vigtige VM-point.
For nogle var dette en kærkommen, og uventet, gave.
Reaktionerne fra de berørte teams har været præget af både skuffelse og selvransagelse. Ferrari har lovet at lære af fejlen, mens Alpine har udtalt, at deres interne procedurer skal strammes.
Men i en sport, hvor marginaler afgør millioner, og hvor teknisk perfektion er en selvfølge, er det svært ikke at stille det oplagte spørgsmål: Er dette bare menneskelige fejl – eller et udtryk for uacceptabel sjusk?
Det rejser også en større debat: Skal vi acceptere, at fejl som disse sker i en sport med så høje tekniske krav, eller bør vi forvente, at et topteam som Ferrari aldrig overser grundlæggende regler som vægt eller bundpladeslid?