Det er ikke statistik, der bestemmer, og hans valg viser, at storhed kan måles på flere måder.
Martin Brundle har været en del af motorsportens absolutte top i over fire årtier, først som kører med debut i 1984, siden som en af sportens mest kendte stemmer bag mikrofonen.
Med både rat og mikrofon i hånden har Brundle oplevet nogle af Formel 1’s mest ikoniske epoker – og han har set legender komme og gå.
Nu har den tidligere racerkører givet sit bud på en personlig “Mount Rushmore” for Formel 1.
Det skete i et interview med Lucas Stewart, barnebarn af den tidligere verdensmester Jackie Stewart.
Her blev Brundle bedt om at vælge de fire kørere, han mener står over resten i sportens historie.
- Ikke nødvendigvis i den rækkefølge, tilføjede Brundle, som understregede, at det var et personligt valg – ikke et regneark.
Et navn overrasker
Ifølge F1 Oversteer var det et overraskende fravalg, at hverken Max Verstappen, Alain Prost eller Juan Manuel Fangio fandt vej til listen.
Verstappen har ellers fire verdensmesterskaber på CV’et, men Brundle prioriterede i stedet kørere, som i hans optik har ændret sporten – teknisk, kulturelt og mentalt.
Valget af Jim Clark vil måske overraske den yngre generation, men den skotske dobbelte verdensmester havde en exceptionel vinderprocent og dominerede i en tid, hvor dødsfaldene var hyppige, og bilerne langt fra sikre.
Brundle fremhævede netop Clarks præstationer i et felt præget af ekstreme risici og teknisk råstyrke.
Samtidig gav Brundle plads til Lewis Hamilton og Michael Schumacher, der begge har vundet syv verdensmesterskaber og kæmpet sig til toppen gennem forskellige æraer og biler.
At de to deler rekorden for flest titler, gør deres indbyrdes sammenligning uundgåelig – men Brundle vælger ikke side.
Brundles blik for karakter
Det fjerde navn, Ayrton Senna, var måske det mest forventelige valg.
Brundle og Senna debuterede samme år, og den brasilianske superstjernes karriere og tragiske død satte sig varige spor i Formel 1’s kollektive bevidsthed.
Senna var ikke blot hurtig – han var et kulturelt fænomen, som bragte emotion og spiritualitet ind i en ellers kynisk sport.
Brundles liste er ikke nødvendigvis den mest statistisk funderede, men det er heller ikke meningen.
Det er en vurdering, der er farvet af følelser, respekt og et unikt blik for karakterer, der har sat aftryk på en sport, hvor marginalerne er målt i tusindedele af sekunder – og hvor de største navne skaber historier, der rækker langt ud over banen.