Max Verstappens kontroversielle fem sekunders straf ved det saudiarabiske Grand Prix har genoplivet en gammel debat i Formel 1.
Er tidstraffe den bedste måde at sikre retfærdighed og god racing på – eller er det på tide med en smartere, mere fleksibel løsning?
Selvom selve forseelsen – hvor Verstappen generobrede føringen fra
Oscar Piastri ved at skære sving to – med rette blev straffet, har diskussionen centreret sig om selve formatet for straffen.
Som The Race F1 Podcast's Jon Noble påpegede:
- Straffen var korrekt – 10 sekunder ville have været for hårdt – men jeg bryder mig ikke om, at man ikke længere får rådet om at aflevere positionen tilbage.
Teams bad om et nyt system
Tidligere, under den legendariske Charlie Whiting som race director, blev hold ofte vejledt direkte om, hvorvidt deres kører burde give positionen tilbage for at undgå en tidsstraf.
Det var ikke et fejlfrit system – og mange teams bad faktisk om mere faste rammer – men det forhindrede ofte, at potentielt løbsafgørende beslutninger blev overladt til forsinkede stewards-afgørelser.
Det nuværende system, hvor strafudmåling er mere mekanisk og mindre situationsbaseret, har ført til situationer, hvor racerløbets spænding og balance bliver forstyrret.
Hybridløsning i fremtiden?
Det så vi i Jeddah, hvor Verstappen fik lov at køre videre i front og først “betalte” for forseelsen under sit pitstop, hvilket fjernede enhver chance for en intens duel med Piastri i front.
Scott Mitchell-Malm foreslår i podcasten en ny hybridløsning: At stewards får mulighed for at beordre en positionsbytte – simpelthen som en officiel afgørelse.
- Det ville ikke være perfekt, men man kunne anvende det i udvalgte situationer, siger han, og fremhæver, hvordan det ville give mere balance, især i tilfælde hvor en tidsstraf ellers bliver meningsløs – eksempelvis under en sen safety car.
Systemet ville også forhindre muligheden for “strategisk snyd”. Hvis en kører ved, at han kan tage føringen ulovligt og blot køre hurtigt nok til at udligne en tidsstraf, skaber det et incitament til at overtræde reglerne.
Snydt for et bedre løb
Verstappen havde ikke farten til det i Saudi-Arabien, men havde han haft det, kunne Red Bull i teorien have brugt et bevidst regelbrud som taktik.
Jon Noble opsummerer det elegant:
- Hvis Max var blevet bedt om at give positionen tilbage med det samme, ville hele situationen have været nulstillet. Vi kunne have fået et reelt raceløb mellem to af feltets bedste kørere – og det ville have været mere tilfredsstillende for både fans og sportens integritet.
Formel 1 står ved en skillevej.
Med en sport, der bliver stadig mere teknisk og regelstyret, er der samtidig behov for fleksibilitet og sund fornuft i beslutningerne.