Kan du huske Richard Virenque fra Festina-skandalen? Sådan går det ham i dag

Foto: Richard Virenque / Getty Images

For 25 år siden smadrede Festina-skandalen det stærkeste og rigeste hold i Tour de France på daværende tidspunkt. Sådan er det gået Richard Virenque siden.

Richard Virenques karriere er fyldt med kontroverser, men intet overskygger skandalen, der ramte cykelstjernen og Festina i 1990’erne.

Han gik fra at benægte doping, til at indrømme doping og måtte accepterer konsekvenserne deraf. Alt mens han blev fejret for at have vundet den plettede trøje i Tour de France for 7. gang og dermed indehaveren af rekorden.

At se Richard Virenque med sin ikoniske sejrs-hilsen – en pegefinger løftet op mod himlen – var noget, der skabte stor glæde tilbage i 1990’erne.

Richard Virenques cykel-karriere

RMO (1991-1992)
Festina (1993-1998)
Team Polti (1999-2000)
Domo-Farm Frites (2001-2002)
Quickstep (2003-2004)

Virenque blev professionel i 1991 hos det franske team RMO efter at have imponeret med en 8. plads ved verdensmesterskabet for amatører i 1990.

Han erhvervede sin første gule trøje bare tre dage ind i sin første Tour de France i 1992, men mistede trøjen den næste dag.

I det, der skulle blive et karaktertræk ved hans karriere, sluttede han også på 2. pladsen i konkurrencen om den plettede trøje.

Først gik rygterne på, at han ville slutte sig til det franske hold Castorama i 1993, men han endte i stedet med at skrive kontrakt med Festina, et hold han for altid ville være forbundet med.

Richard Virenques første Tour de France for Festina resulterede i at han vandt den plettede trøje og en samlet 5. plads. Han vandt den plettede trøje fire år i træk fra 1994 til 1997.

Der var flere top-10 placeringer i Tour de France inklusiv et par podieplaceringer. En 2. plads var det tætteste Virenque kom på at vinde det samlede løb.

Frankrig leder stadig efter sin næste Tour de France-vinder. Han formåede også en 5. plads samlet i hans første tur til Vuelta a Espana i 1995.

Virenque begyndte også at opbygge et ry for at vinde etaper på de højeste bjerge. Han vandt 12. etape i 1994 til Luiz Ardiden.

15. etape i 1995 inkluderede Col de Portet d’Aspet, hvor Fabio Casartelli mistede livet. Der var også den 14. etape i 1997 på toppen af Courchevel.

I 1998 ændrede tingene sig dog med Festina-affæren. Virenques hold blev diskvalificeret fra Tour de France, efter en massør blev fanget med hundreder af ampuller EPO og andre lægemidler i sin bil.

Tre af Virenques holdkammerater indrømmede at have brugt EPO og fik 6 måneders forbud fra cykelløb. Richard Virenque skiftede til det italienske hold Polti i 1999, men arrangørerne af Tour de France (ASO) forsøgte at banlyse ham fra deres løb det år.

UCI omstødte dette og tvang ASO til at lade Virenque deltage, og han vandt den plettede trøje igen.

Virenque slutte på 6. pladsen samlet i Tour de France i 2000, men kun på 3. pladsen i den samlede konkurrence om den plettede trøje.

Han vandt dog 16. etape med målstregen på toppen af Morzine. Festina-affæren kom endelig for retten i slutningen af 2000.

På trods af først at benægte doping, indrømmede han under ed, med begrundelsen at doping var sket uden hans viden. Han blev suspenderet fra alle løb i 9 måneder som følge af hans indrømmelse under retssagen.

Hvad skete der med Richard Virenque efter skandalen?

Richard Virenque havde svært ved at finde et hold efter sin suspension, men fik til sidst en plads hos Domo-Farm Frites til minimumslønnen på omkring £800 om måneden.

Virenque vendte tilbage til Tour de France i 2002, men blev slået i konkurrencen om den plettede trøje af hans tidligere rival, der nu var blevet hans træningspartner, Laurent Jalabert. Han vandt dog for første gang på Mont Ventoux.

Richard Virenque tangerende rekorden for den plettede trøje i 2003, da han vandt den for sjette gang. Han vandt i Morzine igen undervejs og bar endelig den gule trøje igen efter en pause på 10 år.

2004 var hans sidste Tour de France. Han sluttede af ved at bryde rekorden for den plettede trøje, ved at vinde den for 7. gang og overgik rekordindehaverne Lucien van Impe og Federico Bahamontes.

Begge havde dog ikke just pæne ord at sige om Richard Virenque.

Efter at have deltaget i landevejsløbet ved de Olympiske Lege i slutningen af 2004-sæsonen, trak Richard Virenque sig tilbage fra cykelsporten.

Richard Virenque efter han sluttede sin cykel-karriere

Richard Virenque startede sit eget firma i 2005. Firmaet hed Virenque Design, som designede og solgte smykker.

Det ser dog ikke ud til, at virksomheden eksisterer længere.

I 2005 begyndte Virenque også at kommentere for fransk Eurosport for første gang.

Dette partnerskab fortsatte indtil 2018, da Virenque forlod Eurosport efter at være blevet bedt om at gå 60% ned i løn.

Richard Virenque deltog også i den franske version af ‘Jeg er en celebrity – få mig væk herfra!’ i 2006, som han endte med at vinde.

mandag 29. januar 2024

fredag 19. januar 2024

torsdag 18. januar 2024