En barndom med drømme, ambitioner og økonomiske bekymringer. Det her er historien i kulisserne, man ikke plejer at høre fra tennissporten.
For mange er professionel tennis lig med glamour, rigdom og internationale events med stjernespillere som Novak Djokovic og Carlos Alcaraz på plakaten.
For unge, håbefulde spillere som danske
Elmer Møller har vejen dertil været alt andet end luksuriøs.
Elmer Møller er i dag 21 år og rangeret som nummer 111 i verden. Han er tæt på et gennembrud på
ATP Touren, men vejen dertil har været præget af økonomiske afsavn og personlige omkostninger for familien.
Hans far, Jesper Bak, fortæller åbent om de år hvor tennislivet betød, at kontoen måtte tømmes fuldstændig. Hver en krone gik til sønnens rejser, trænere og turneringer rundt omkring i Europa.
Et liv med flybilletter og fravalg
Jesper Bak var ikke i tvivl om sønnens talent. Allerede som 11-årig begyndte Elmer at rejse til udlandet for at deltage i turneringer, fordi konkurrencen i Danmark ganske enkelt ikke var tilstrækkelig. Det kom dog med en pris.
- Vi kunne ikke bare køre til turneringer i weekenden. Vi skulle ud at flyve, ofte til Sydeuropa. Det blev hurtigt en ekstrem økonomisk belastning, siger Jesper Bak.
Han fortæller, at det i begyndelsen udelukkende var ham, der finansierede det hele, og selv da de senere fik lidt støtte fra sponsorer og forbundet var det langt fra nok.
Jesper Bak måtte ofte arbejde over og spare, hvor det overhovedet var muligt:
- Jeg gik i de samme bukser i årevis og slukkede oliefyret, når Elmer ikke var hjemme.
Håbet, ydmygheden og den næste generation
Tidligere WTA-spiller og nuværende analytiker Katerina Teruzzi bekræfter, at stort set ingen kan nå toppen uden massiv støtte hjemmefra:
- Det begynder med private lektioner og bliver hurtigt til rejser, ophold og løn til trænere. Det er helt uoverskueligt, medmindre du har forældre, der både kan og vil ofre alt.
Jesper Bak påpeger desuden, at det ikke nødvendigvis er løsningen bare at fordele præmiepengene mere jævnt:
- I sidste ende er det jo de store navne, der får folk til at tænde for fjernsynet. Hvis man vil leve af tennis, må man acceptere, at det er en benhård konkurrence. Det er ikke alle, der kan og skal være med.
Selv med et liv på økonomisk lavt blus har Jesper Bak aldrig tvivlet på, at det var det rigtige at gøre:
- Hvis jeg kunne have givet endnu mere, havde jeg gjort det, men det er også det, der har givet Elmer en ydmyghed over for systemet. Han ved, hvad det kræver.