gettyimages 2205286052

Holger Rune 'kastet under bussen' i Djokovic-retssag

Tennismar. 19 , 13:09

Den igangværende konflikt mellem PTPA og de etablerede tennisorganisationer, ATP og WTA, har taget en ny drejning med en juridisk kamp, der potentielt kan ændre sportens magtstruktur.

Midt i denne strid er Holger Rune blevet et uventet omdrejningspunkt i en diskussion, der handler om spilleres frihed og økonomiske muligheder.

Den 163 sider lange juridiske indgivelse fra PTPA kritiserer blandt andet ATP og WTA for at forbyde spillere at deltage i ikke-sanctionerede turneringer under Grand Slam-events.

Argumentet er, at spillere, der bliver slået tidligt ud af en Major-turnering, burde have muligheden for at konkurrere andre steder i stedet for blot at vente på næste turnering.

Som eksempel nævnes Rune, der spillede i den eksklusive Six Kings Slam i Saudi-Arabien – et event, hvor han var den eneste deltager uden en Grand Slam-titel og rangeret uden for verdens top 10.

Misvisende fremstilling af Holger Rune

For Rune kan det fremstå som en misvisende fremstilling af hans position i sporten. Han har tidligere været verdens nummer fire og har etableret sig som en konkurrent til både Jannik Sinner og Carlos Alcaraz.

Fans har derfor reageret med forargelse over, at han er blevet brugt som et eksempel på en spiller, der angiveligt ville drage stor fordel af en regelændring, som primært er tiltænkt lavere rangerede spillere.

Rune har allerede tjent over 80 millioner kroner i præmiepenge og forventes at kæmpe med om de store titler, snarere end at skulle søge alternative indtægtskilder.

Denne sag er dog langt større end Rune alene. PTPA’s søgsmål handler grundlæggende om spilleres rettigheder, magtfordelingen i sporten og spørgsmålet om, hvorvidt ATP og WTA udøver en form for monopolkontrol over tennissporten.

ATP og WTA afviser anklagerne

PTPA, med Novak Djokovic og Vasek Pospisil i spidsen, hævder at repræsentere hele spillerpopulationen og mener, at de nuværende regler er konkurrencebegrænsende og hæmmer spilleres økonomiske muligheder.

ATP og WTA har dog afvist anklagerne og kaldt sagen “uden merit”. Begge organisationer forsvarer den nuværende struktur og hævder, at retssagen vil aflede fokus fra sportens egentlige udvikling.

ATP lover at “forsvare sig kraftigt”, mens WTA kritiserer sagsanlægget for at være “beklageligt og vildledende”.

Hvorvidt PTPA’s søgsmål får en reel indflydelse på tennissportens fremtid, er stadig uvist. Men det er klart, at debatten om spilleres frihed, økonomi og magtforhold vil fortsætte med at præge sporten – og at Rune, uanset om han ønsker det eller ej, er blevet en del af denne større fortælling.

Mest læste