holger rune syg

PTPA-formand sender undskyldning til Holger Rune: "Ikke meningen"

Tennismar. 21 , 19:08

Det vakte opsigt, da Holger Runes navn dukkede op i PTPA’s søgsmål mod de fire styrende organer i international tennis – ATP, WTA, ITF og ITIA – men ifølge organisationens direktør Ahmad Nassar var det aldrig meningen at udstille den danske stjerne.

Tværtimod skal eksemplet ses som en illustration af det frie marked i praksis, lyder det fra PTPA’s topchef i et nyt interview med Ubitennis.

“Det var bestemt ikke vores intention at hænge ham ud – og slet ikke i negativ forstand,” siger Nassar og understreger, at Rune i den konkrete sammenhæng blev brugt som et eksempel på et mini-frimarkedssystem, hvor turneringsarrangører frit kunne vælge spillere baseret på flere faktorer.

Ifølge PTPA-chefen viser det netop, hvad tennissporten kunne opnå, hvis den var mere åben og mindre reguleret af centrale instanser.

Sagen drejer sig om det opsigtsvækkende gruppesøgsmål, som PTPA indledte op til Miami Open. I søgsmålet anklages ATP, WTA, ITF og ITIA for at fungere som et ulovligt kartel, der kontrollerer alt fra ranglistepunkter til turneringsstruktur og spilleres kommercielle rettigheder.

Ulovligt system

Ahmad Nassar kalder hele systemet for “drakonisk og ulovligt” og anklager det for at kvæle innovation og fremtvinge status quo.

“Af en eller anden grund tror tennis, at det kan operere over loven. Det kan det ikke,” siger han og understreger, at søgsmålet er anlagt i både USA, Storbritannien og EU for at sætte pres på de globale tennisorganisationer.

Ifølge PTPA bør turneringer have mulighed for at betale markedsbestemt præmiepenge – noget som de nuværende regler forhindrer ved at fastlåse turneringer i kategorier som Grand Slam, ATP 1000, 500 og 250.

Flere stjerner står bag søgsmålet

Blandt spillerne, der officielt står som sagsøgere i søgsmålet, finder man navne som Vasek Pospisil, Nick Kyrgios og Sorana Cîrstea, men også et bredt udsnit af både tidligere og nuværende professionelle spillere på både herre- og damesiden.

ATP svarede igen med en skarp erklæring, hvor de anklager PTPA for at “sprede misinformation og skabe splittelse” i stedet for at arbejde konstruktivt for fremskridt. Organisationen påpeger, at PTPA efter fem år stadig har svært ved at finde sin rolle i sporten, og at tidspunktet for søgsmålet derfor ikke overrasker.

Uanset hvordan retssagen udvikler sig, står det klart, at PTPA har valgt at skærpe tonen. Diskussionen handler ikke længere kun om sportslige forhold, men om fundamentale rettigheder, forretningsmodeller og hvem der i sidste ende skal have magten i professionel tennis.

Mest læste