Tennisprofilen
Tara Moore langer ud efter antidopingsystemet og kalder det “ødelagt”, efter hun har fået fire års karantæne trods en tidligere frifindelse.
Den britiske tennisspiller Tara Moore har reageret kraftigt på den fireårige karantæne, som hun er blevet idømt af Den Internationale Sportsdomstol (CAS), efter en langvarig sag om en positiv dopingprøve.
Moore testede i 2022 positiv for de anabole steroider nandrolon og boldenon, men blev oprindeligt frikendt af et uafhængigt tribunal, som accepterede, at stofferne stammede fra forurenet kød indtaget i Colombia.
Nu har
CAS dog underkendt tribunalets afgørelse efter appel fra Det Internationale Tennisintegritetsagentur (ITIA), og Moore står over for en suspendering på fire år.
De fire år er reduceret med 19 måneder for den periode, hun allerede har været ude.
Moore: “Systemet er ødelagt”
Tara Moore udtrykker dyb frustration i et længere opslag på det sociale medie X.
- At være uskyldig og skulle bevise det er en utrolig udmattende proces, skriver hun og fortsætter:
- Du skal forsøge at finde ud af, hvad de her ting er, og hvordan og hvorfor de er kommet ind i din krop. Hvis du er uskyldig, ved du det jo ikke med det samme.
Moore beskriver et system, hvor udøveren står alene over for institutioner med langt større ressourcer og juridisk tyngde.
- De sidste tre og et halvt år har knækket mig på mange måder, skriver hun og tilføjer, at hun ikke har brug for et tribunal til at fortælle hende, hun er uskyldig. Det ved hun allerede selv.
Hun retter samtidig kritik mod, hvad hun ser som en forskelsbehandling i sager, der involverer topspillere.
- Jeg tænker at det kun er topspillernes image der betyder noget, skrev hun efter en lignende sag med verdensetter Jannik Sinner, der blev idømt tre måneders karantæne efter en forurenet massage, men hvor CAS-sagen aldrig kom for retten.
CAS: Bevisbyrden ikke løftet
I deres afgørelse fremhæver CAS, at Moore ikke har fremlagt tilstrækkeligt bevis for, at mængden af nandrolon i hendes prøve kunne forklares med forurenet kød.
- Panelet fandt, at spilleren ikke havde påvist, at dopingovertædelsen ikke var tilsigtet, lyder det i afgørelsen.
ITIA’s direktør Karen Moorhouse uddyber, at beslutningen om at anke frifindelsen ikke blev taget let:
- Vores uafhængige videnskabelige rådgivning var, at spilleren ikke tilstrækkeligt forklarede det høje niveau af nandrolon i prøven. Dagens afgørelse er i overensstemmelse med den vurdering.
Moore har erklæret, at hun fortsat vil kæmpe og forsøge at belyse systemets mangler.
- Antidopingsystemet er ødelagt. Jeg er det bedste bevis på det. Vi er nødt til at ændre det – ikke for mig, men for fremtidige spillere.