Brian Holm fortryder en ting, fra en ellers storslåede karriere i cykelsporten.
Brian Holm, tidligere professionel cykelrytter og nuværende Eurosport-kommentator, deler åbenhjertigt om sin fortid med doping i 90’erne.
I podcasten "Ikke et ord om politik' reflekterer Holm over en tid, hvor doping var udbredt, men ikke nødvendigvis betragtet som moralsk forkert blandt ryttere.
Holm beskriver, hvordan dopingmidler som kortison og senere EPO blev anvendt i sporten. Han understreger, at han ikke følte sig som en bedrager:
"Det var forbudt, og det var ikke forbudt alligevel. Man testede ikke for kortison. Det var på listen over forbudte stoffer, men de testede aldrig for det, og det vidste alle," forklarer Holm og fortsætter:
"Jeg tror, jeg kunne have gået igennem en løgnedetektortest, når jeg sagde, at jeg ikke tog noget. Jeg følte faktisk, at jeg kørte rent."
Holm fastholder, at størstedelen af hans løb blev kørt uden doping. "I 90% af cykelløbene kørte du fuldstændig rent på vand og brød. Så det var en lille del af karrieren, der faktisk handlede om doping," siger han.
Ingen anger – men en kontroversiel erkendelse
Selvom doping har kastet en skygge over sporten, afslører Holm, at han ikke føler anger over sit valg dengang. Faktisk antyder han, at han kunne have taget mere:
"Jeg fortrød sgu nok mere, at jeg ikke tog noget mere, da jeg kørte. Det kan vi ikke sige højt, vel?" griner han.
Denne kommentar er symptomatisk for cykelsporten i 90’erne, en æra præget af store skandaler som Festina-affæren i 1998, hvor doping for alvor blev afsløret. Det førte til en opvask i sporten, men også til afsløringer om profiler som Marco Pantani og danske Bjarne Riis, der senere indrømmede deres brug af ulovlige midler.
Holms ærlige tilgang til emnet kaster lys over en kompleks tid i cykelsportens historie – en tid, der stadig former debatten om moral og etik i moderne konkurrence.