kvistgaarden

Det dyreste forår i Brøndbys historie: Alt står på spil

Fodboldmar. 30 , 12:27

Når man spiller højt spil, er det ikke bare modstanderne på banen, man skal overvinde. Nogle af de største udfordringer ligger et helt andet sted.

Brøndby IF er i gang med et forår, hvor hver kamp kan blive en dominoeffekt på klubbens fremtid.

Siden Global Football Holdings trådte ind som ejer i efteråret 2022, har ambitionerne ikke været til at tage fejl af: Et topmoderne set-up, et boostet spillerbudget og en klar målsætning om at spille med om titler og europæisk deltagelse.

Prisen? I omegnen af 334.000 kroner – hver eneste dag.

Det massive sats afspejler sig tydeligt i tallene: Spillerbudgettet er mere end fordoblet – fra 67,5 millioner kroner til 150 millioner.

Klubben har samtidig sagt nej til lukrative tilbud på profiler for at holde sammen på stammen.

Alt sammen med det mål for øje at skabe sportslig succes, der på sigt skal udløse transferindtægter og adgang til europæiske turneringer.

Men foreløbig har Brøndby ikke nået et europæisk gruppespil.

Senest glippede det i efteråret, og regnskabet for andet halvår af 2024 viste et underskud på 56,4 millioner kroner, hvilket bringer det samlede underskud siden 2022 op på over 160 millioner kroner - og det er langt fra sikkert, at det stopper her.

Foråret kan afgøre klubbens retning

Det er netop derfor, at foråret er altafgørende. Klubben har stadig chancen for at nå Europa, men afstanden op til FC Midtjylland – hele 12 point – er historisk set næsten umulig at indhente.

Ifølge TV 2 Sport er det aldrig før sket, at et hold med så stort et efterslæb er endt som mester i mesterskabsspillets korte format.

Sune Blom, tidligere bestyrelsesmedlem i Brøndby og vært på Mediano Business, kalder situationen “dramatisk”:

– Når man laver den øvelse, så taber man enormt mange penge hvert eneste år, indtil man lykkes. Det er det pres, Brøndby har sat sig selv under.

Han peger på, at ejerne kun har givet sig selv to-tre år til at opnå målene. Lykkes det ikke, vil ambitionerne og økonomien blive skruet ned til et niveau, hvor Brøndby balancerer budgettet – men også risikerer at stå uden sportslig fremgang og økonomisk afkast.

Sportsøkonom Jesper Jørgensen tilføjer, at presset stiger, hvis Europa glipper igen:

– Der er flødeskum at hente ved at nå et europæisk gruppespil. Transferpriser hænger også sammen med sportslig succes, så det er afgørende for Brøndbys fremtidige indtægter.

Kapløbet mod virkeligheden og konkurrenterne

Brøndby forsøger i virkeligheden at løbe et kapløb på flere fronter.

Internt kæmper man med tidshorisonten for investeringen, mens man eksternt halser efter klubber som FCK og FC Midtjylland, der både har vundet mesterskaber, kvalificeret sig til europæisk gruppespil og har solgt profiler for store summer.

Jesper Jørgensen kalder det et nødvendigt – men dyrt – catch-up:

– De forsøger at hale ind, og det er bare dyrt. Og det bliver endnu dyrere, fordi de andre også flytter sig.

Alligevel spirer optimismen i Brøndbys ledelse. Bestyrelsesformand Jan Bech Andersen peger på fremgang på det kommercielle område – blandt andet et rekordhøjt merchandisesalg på 28 millioner kroner i andet halvår af 2024 og en nettoomsætning på 141,5 millioner kroner.

Men han erkender samtidig, at det sportslige er nøglen til det hele:

– Nu handler det om at jagte medaljer i 3F Superligaen og vinde Oddset Pokalen, for efter sommerferien skal vi ud i Europa igen.

Mest læste