For nogen er det et spørgsmål om retfærdighed. For andre et spørgsmål om eksklusion.
Debatten har ulmet længe, både i Danmark og internationalt: Skal transkønnede kvinder have adgang til kvindefodbold?
I England er der nu kommet et klart og definitivt svar.
Det engelske fodboldforbund (FA) har i dag bekræftet, at transkønnede kvinder ikke længere vil have mulighed for at deltage i officielle kvindeturneringer fra den 1. juni 2025.
Beslutningen er truffet som følge af en skelsættende afgørelse i Storbritanniens højesteret den 16. april, hvor det blev fastslået, at køn – i juridisk forstand – skal forstås som biologisk køn.
Det ændrer lovgrundlaget for alle nationale idrætsorganisationer, herunder
FA, som fremover skal tilpasse deres politik til denne definition.
Ifølge Ekstra Bladet forklarer FA, at de ikke har ønsket at føre ideologisk politik, men har ageret inden for lovens rammer – tidligere med mulighed for deltagelse, nu med forbud.
Reaktioner og konsekvenser
FA anerkender, at beslutningen rammer en lille gruppe spillere – omkring 30 transkønnede kvinder, primært på græsrodsniveau – som indtil nu har spillet under den tidligere inklusionspolitik.
Disse spillere bliver kontaktet individuelt og får information om, hvordan de stadig kan være en del af sporten – dog ikke som aktive spillere på kvindehold.
Skotland har allerede fulgt trop. Det skotske fodboldforbund (SFA) har meddelt, at også de fremover vil ekskludere transkønnede kvinder fra kvindefodbold.
I begge lande gælder det, at spillere fra U13 og opefter skal være født biologisk kvinde for at spille i kvinderegi.
Beslutningen kommer i kølvandet på lignende diskussioner i Danmark, hvor DBU Jylland tidligere i år sagde nej til at tillade selvidentifikation i breddefodbold.
Et emne uden lette svar
På den internationale scene følger både UEFA og FIFA udviklingen tæt. Det er endnu uvist, om forbundene vil tilpasse deres regler i tråd med de britiske domstoles afgørelser.
Der er heller ingen professionelle spillere, der er direkte berørt på nuværende tidspunkt, men spørgsmålet kan hurtigt vokse sig større – især hvis der rejses sager ved Europæiske Domstole.
Det engelske fodboldforbund understreger, at spørgsmålet er komplekst og vil skabe reaktioner – fra begge lejre - men at de ser sig forpligtet til at følge lovgivningen.
Beslutningen kommer på et tidspunkt, hvor fodbold generelt har sat fokus på inklusion og mangfoldighed, og derfor vil denne kovending uden tvivl give genlyd.