Kevin Magnussen har i et ærligt og reflekteret interview med Motor Sport Magazine åbnet op om en af de mest udfordrende perioder i sin Formel 1-karriere – nemlig sin rookiesæson hos
McLaren i 2014.
Det, der skulle have været et gennembrud, blev i stedet en mental prøvelse præget af urealistiske forventninger og en ledelse, der ifølge danskeren selv lagde et uhørt pres på hans unge skuldre.
Nu, 10 år senere og med betydelig mere erfaring i bagagen, kalder han episoden både "sindssyg" og "respektløs".
Magnussen, der dengang var blot 21 år, blev kastet direkte ind i rampelyset ved siden af den rutinerede verdensmester
Jenson Button.
Og selvom han allerede i sin debut fik en podieplacering i Australien, blev tonen hurtigt anderledes bag kulisserne.
Ifølge Magnussen krævede McLaren-ledelsen – specifikt daværende teamdirektører Jonathan Neale og Éric Boullier – at han skulle slå Button i kvalifikation med en margen på gennemsnitligt 0,15 sekunder.
Det var den samme fordel, som
Lewis Hamilton havde haft over Button fra 2010 til 2012.
"Respektløst over for Jenson"
Med andre ord: Hvis ikke Magnussen præsterede på niveau med en tre år mere erfaren Hamilton, så var hans plads på holdet i fare.
- Jeg accepterede det dengang, men i bakspejlet var det urimeligt, siger Magnussen.
Han kalder det ikke bare urealistisk, men også respektløst over for Button, som trods alt var verdensmester og én af feltets mest erfarne kørere.
- Det var skørt – og også respektløst over for Jenson, siger han.
Presset havde en selvforstærkende effekt.
I stedet for at give den unge dansker støtte og ro til at udvikle sig, blev forventningerne en byrde, der førte til fejl og usikkerhed.
- Jeg havde talentet, jeg havde farten, men jeg havde brug for støtte – mentalt og følelsesmæssigt – og den fik jeg ikke, siger han og tilføjer:
- Det var det modsatte af, hvad jeg havde brug for.
"Jeg var naiv"
Han erkender i dag, at han burde have sat foden ned og stået op for sig selv, men understreger samtidig, at det er lettere sagt end gjort, når man som ny i sporten bliver mødt med så skarpe krav fra en af sportens største organisationer.
- Jeg var naiv. Men i min forsvar var jeg ny i Formel 1, indrømmer han.
Siden den svære start har Magnussen haft en omskiftelig karriere, der har budt på både nedture og comeback, særligt med Haas-teamet.
I dag fremstår han som en af sportens mest ærlige og reflekterede stemmer, og hans udmelding sætter spot på den ofte hårde virkelighed for unge talenter i motorsportens kongeklasse – hvor forventningerne ikke altid står mål med erfaringen, og hvor støtte kan være lige så afgørende som rå fart.
Magnussens oplevelse er ikke en enlig svale, men den illustrerer med al tydelighed, hvordan en kultur præget af resultatorienteret ledelse uden blik for mennesket bag hjelmen kan spænde ben for selv de største talenter.