ayrton senna lotus f1

Rangeret: De 10 bedste hold, der ikke længere er en del af Formel 1

Formel 1apr. 02 , 17:09

I Formel 1’s historie findes der hold, der har skrevet sig ind i sportens DNA, ikke blot gennem sejre og titler, men gennem deres innovation, karakter og bidrag til det større motorsportslandskab.

Nogle af disse hold eksisterer ikke længere, men deres eftermæle lever videre i statistikkerne, i teknologierne, og ikke mindst i de legendariske navne, de hjalp frem. Her er de 10 bedste F1-hold, der ikke længere findes – rangeret efter deres præstationer og betydning for sporten.

10. Pladsen - British Racing Motors
På tiendepladsen finder vi British Racing Motors (BRM), som med Graham Hill ved rattet sikrede sig både konstruktør- og kørermesterskabet i 1962. Med 17 sejre og profiler som Jackie Stewart og Pedro Rodriguez i stalden var BRM en væsentlig aktør i 60’ernes F1, før økonomien satte en stopper for projektet.

9. Pladsen - Maserati
Maserati følger på niendepladsen, med to verdensmesterskaber takket være Juan Manuel Fangio. Holdets historie er præget af private initiativer og teknisk finesse, særligt med deres ikoniske 250F-model. Maserati trak stikket i 1957 efter økonomiske problemer, men deres bilers succes levede videre i hænderne på private teams.

8. Pladsen - Matra
Matra lander som nummer otte. Den franske fabrik var en teknologisk pioner, og i samarbejde med Ken Tyrrell og Jackie Stewart indtog de tronen i 1969 med begge titler. Deres F1-eventyr blev kort, men præget af ambition og effektivitet.

7. Pladsen - Alfa Romeo
Alfa Romeo, som har haft flere forskellige æraer i F1, indtager syvendepladsen. Med dominans i sportens første to år og i alt 10 sejre, har de været et navn med historisk vægt – selvom de senere comebacks aldrig helt genopnåede samme storhed.

6. Pladsen - Benetton
Benetton er måske det mest overraskende brand på listen, med rødder i modeverdenen og en opblomstring under Michael Schumacher i 90’erne. To WDC’er og en konstruktørtitel fra 1995 taler deres tydelige sprog – og holdet blev sidenhen kernen i Renaults succes.

5. Pladsen - Tyrell
Tyrrell, grundlagt af Ken Tyrrell, var et eksempel på britisk ingenørkunst og passion, og med Jackie Stewart sikrede de sig to verdensmesterskaber. Deres modige innovation – som sekshjulede biler – og stærke moral gør dem fortjent til femtepladsen.

4. Pladsen - Renault
Renault, nummer fire, er den eneste på listen, der har haft flere reinkarnationer – senest som Alpine. Men især perioden med Fernando Alonso og titlerne i 2005 og 2006 cementerede deres navn i moderne F1-historie, selvom de også har været præget af kontroverser.

3. Pladsen - Cooper
Cooper, på tredjepladsen, ændrede sporten fundamentalt med deres baghjulstrukne design, som revolutionerede bilens layout. Med Jack Brabham bag rattet tog de både WDC og WCC i 1959 og 1960 og blev pionerer, hvis indflydelse mærkes endnu i dag.

2. Pladsen - Brabham
Brabham selv indtager andenpladsen. Ikke alene blev teamets grundlægger den eneste kører til at vinde et mesterskab i sin egen bil – holdet satte også standarden for innovation, strategi og talentudvikling, blandt andet med Nelson Piquet og gennem Bernie Ecclestones ledelse.

1. Pladsen - Lotus
Men øverst – og med god grund – finder vi Team Lotus. Colin Chapmans geniale tilgang til både design og ledelse førte til seks kørertitler og syv konstruktørtitler. Navne som Jim Clark, Jochen Rindt og Ayrton Senna er uløseligt knyttet til Lotus’ gyldne æra.

Fra introduktionen af monocoque-chassiset til den ikoniske sorte og gyldne livery, var Lotus ikke bare vindere – de var trendsættere. Selv efter Chapmans død formåede teamet at forblive konkurrencedygtige indtil midten af 90’erne.

Mest læste