Saudi-Arabien har i de senere år kastet sig over motorsportens fornemste liga med stor entusiasme – både som vært for løb og som sponsor gennem nationale selskaber som Aramco.
Nu kan næste skridt i kongerigets Formel 1-strategi meget vel være at købe et eksisterende team – og det kan ske hurtigere, end mange tror.
På tærsklen til dette års Saudi-Arabiske Grand Prix lod landets motorsportsformand, prins Khalid bin Sultan Al-Faisal, forstå, at det kun er et spørgsmål om tid, før Saudi-Arabien får sin egen F1-team på gridden. I et interview med Racer sagde han direkte:
- Det kunne ske. Det kunne ske snart, hvis man ser på væksten.
Prinsen pegede på den stigende globale interesse for Formel 1, det voksende kommercielle potentiale, og de saudiske investeringer i sporten – blandt andet gennem sponsorater og partnerskaber – som grunde til, at et ejerskab kan være nært forestående.
PIF formentlig involveret
Han henviser især til det statslige investeringsfond PIF (Public Investment Fund), som en mulig aktør bag en kommende overtagelse.
Men selv for et land med dybe lommer er det ikke helt enkelt. Med en estimeret værdi på over £1 milliard for selv de mindst succesfulde teams, er det ikke nogen lille investering – og det kræver både knowhow, de rigtige partnere og timing i forhold til sportens regulative fremtid.
Det er især de kommende ændringer i Formel 1-reglementet i 2026, herunder diskussioner om motorformater og teknologisk retning, der gør det vanskeligt at træffe en beslutning lige nu.
Prinsen bemærkede, at sporten er blevet “meget konkurrencedygtig” og kræver strategisk fingerspidsfornemmelse, hvis et potentielt saudisk team skal blive en succes.
Han understregede dog, at "ingen bryder sig om ikke at tjene penge", og at Formel 1 i stigende grad viser sig som en profitabel forretning. Hvis man finder det rigtige team og den rette ledelse, er han overbevist om, at det er muligt at bygge et succesfuldt saudisk Formel 1-projekt.
Saudi-Arabien har allerede cementeret sin plads på løbskalenderen med løbet i Jeddah, men prinsen nævnte også, at han på sigt gerne så to løb i landet – det andet i hovedstaden Riyadh, på den kommende Qiddiya-bane.
USA har flere løb
Dog erkender han, at det bliver vanskeligt at finde plads i en i forvejen overfyldt kalender, hvor både hold og organisationer allerede er pressede.
Alligevel henviser han til USA, som har tre løb (Austin, Miami og Las Vegas), som argument for, at Saudi-Arabien – med sin størrelse og marked – potentielt kunne rumme to løb. Han tilføjede dog realistisk:
- Det kan ske, men vil det ske? Det er for tidligt at diskutere det nu.
Alt tyder på, at Saudi-Arabien ikke blot vil være vært for F1, men aktivt vil deltage i sporten på fabriksholdsniveau. Interessen er til stede, pengene er der, og ambitionerne er høje.
Spørgsmålet er ikke længere om, men snarere hvornår og hvordan.