Den canadiske ishockeylegende står pludselig i modvind, og en ellers urokkelig heltestatus er nu genstand for alvorlige overvejelser.
Wayne Gretzky har i årtier været synonym med canadisk stolthed,
ishockey og nationale triumfer, men billedet af "The Great One" som ubetinget folkehelt er de seneste måneder begyndt at slå revner.
På dagen, hvor canadierne gik til stemmeurnerne for at vælge deres næste premierminister, er Gretzkys popularitet kommet under hårdt pres i hjemlandet.
Det er især hans forhold til den amerikanske præsident Donald Trump, der har vakt opsigt.
Gretzky har gentagne gange udtrykt beundring for Trump, hvilket falder mange canadiere for brystet i en tid præget af politisk følsomhed over for USA's handelsrelationer og identitetspolitik.
Statue skændet i protest
Midt i marts måned blev Gretzkys statue foran Rogers Place i Edmonton udsat for hærværk.
Figuren, der ellers er et symbol på hans store bedrifter med Edmonton Oilers – hvor han fra 1984 til 1988 sikrede klubben fire NHL-mesterskaber – blev smurt ind i afføring som en skarp protest mod hans politiske udmeldinger.
Ifølge DR Sporten skyldes vreden blandt andet, at Gretzky ikke har taget eksplicit afstand fra Trumps trusler om at gøre Canada til USA's 51. stat samt hans aggressive toldpolitik.
Besøget på Trumps private residens, Mar-a-Lago, og deltagelsen i festlighederne efter valgsejren i 2016 har blot forstærket billedet af en alt for tæt forbindelse.
Selv om Gretzky i et radiointerview tidligere på måneden forsøgte at nedtone sin politiske rolle med bemærkningen "Jeg har ingen politisk magt hverken i Canada eller USA," har det ikke dæmpet utilfredsheden i befolkningen.
Trump støtter sin ven – kritikken fortsætter
Donald Trump har naturligvis ikke ladet anledningen gå ubemærket hen. På sit sociale medie, Truth Social, har han kaldt Gretzky for "den største canadier nogensinde" og understreget, at Gretzky "kunne vinde ethvert valg i Canada, hvis han ville".
Trump fremhævede desuden, at Canada ville have stået stærkere som en del af USA – en kommentar, der næppe hjalp Gretzkys image i hjemlandet.
Samtidig har næsten 14.000 mennesker skrevet under på et borgerforslag om at fjerne Gretzkys navn fra en gade i Rosalind, Alberta – en by med under 200 indbyggere.
Protesten illustrerer, hvor splittet holdningen til ishockeyikonet er nu i det ellers normalt så Gretzky-begejstrede Canada.