jorn sloth

Skaklegende ser tilbage: Da et telegram fra Moskva bekræftede hans VM-sejr

Sportsnytfeb. 05 , 13:38

Skakken har en lang og stolt tradition i Danmark, men for 45 år siden opnåede en spiller en helt særlig bedrift. Nu fortæller han om triumfen og det lange forløb.

For præcis 45 år siden modtog Jørn Sloth en besked, der cementerede hans plads i skakhistorien. Et telegram fra Moskva dumpede ind på dørmåtten i Ringkøbing med ordene: "Til lykke med den velfortjente sejr. Jeg ønsker den nye verdensmester fortsat succes."

Afsenderen var den tidligere verdensmester i korrespondanceskak, Jakov Estrin, der måtte se sig slået af den dengang 35-årige dansker.

I månedsvis havde det ligget i kortene, at Sloth ville vinde det ottende verdensmesterskab i korrespondanceskak, men Estrin trak tiden ud til det 79. træk, før han officielt opgav.

Ifølge BT var det måske ikke kun den sportslige ære, der spillede ind – som regerende verdensmester i Sovjetunionen nød Estrin nemlig visse økonomiske privilegier.

Turneringen var startet helt tilbage i juli 1975 og varede i fire og et halvt år.

15 spillere dystede i alt, men ingen kunne hamle op med Sloth, der sluttede ubesejret med 11 point – otte sejre og seks remis.

Selv om en af konkurrenterne, Zagorovskij, også endte med 11 point, blev Sloth kåret som verdensmester på bedre korrektion.

Skakmester, underviser og skakskribent

Sloths triumf kom ikke ud af det blå. Allerede i 1973 havde han vundet europamesterskabet i korrespondanceskak, men han havde ikke regnet med at kunne blande sig i toppen ved sin første VM-deltagelse.

"Det maksimale, jeg kunne drømme om, var en delt tredjeplads. Jeg havde jo meget lidt erfaring i international k-skak i forhold til mine konkurrenter," har han senere udtalt.

Verdensmesterskabet gjorde ham til en af Danmarks største skakspillere nogensinde, men økonomisk var der ikke meget at hente.

Faktisk dækkede præmiepengene ikke engang hans portoudgifter til de 472 træk, han sendte i turneringen.

Ved siden af skakken arbejdede han som adjunkt i matematik og russisk på Ringkøbing Gymnasium.

Ifølge BT begyndte han i 1978 også som skakspecialist for avisen, hvor han i næsten 27 år delte ud af sin enorme viden i en daglig skakspalte.

En livslang passion for skak

Jørn Sloth valgte en anden vej end sin landsmand Bent Larsen, der droppede ingeniørstudiet for at satse fuldt ud på en professionel skakkarriere.

Sloth forblev amatørspiller, men hans passion for spillet er aldrig forsvundet.

Som 80-årig er han fortsat en aktiv spiller på højt niveau.

Han er det ældste medlem af Skakligaen og spiller fortsat på førstebrættet for Aarhus-klubben Nordre, som han har vundet 13 danske mesterskaber med.

Hans karriere tæller også en række landskampe, inklusiv OL-deltagelse, og en delt andenplads ved DM i nærskak.

Jørn Sloths navn vil for altid stå som et af de største i dansk skakhistorie – ikke kun for hans verdensmesterskab, men også for hans mangeårige dedikation til spillet og hans bidrag til at udbrede skakken i Danmark.

Mest læste