Tennisens mest magtfulde stemme har valgt at træde et skridt tilbage – i hvert fald delvist.
På en pressekonference under Miami Open torsdag blev Novak Djokovic straks konfronteret med det opsigtsvækkende søgsmål, som hans egen organisation, Professional Tennis Players’ Association (PTPA), har indgivet mod sportens største styrende organer: ATP, WTA, ITF og ITIA.
Sagen, som anklager de nævnte organisationer for at agere som et “kartel”, der skaber uigennemsigtighed, ulighed og begrænser spillernes indtjening, har allerede sendt chokbølger gennem tennisverdenen.
Men Djokovic – medstifter af PTPA – overraskede mange, da han tilkendegav, at han ikke er enig i alle elementer af søgsmålet.
“Det er en klassisk advokat-mod-advokat-situation,” sagde verdensranglistens nummer ét. “Der er ting i søgsmålet, jeg er enig i, men også ting, jeg ikke er enig i. Nogle formuleringer var måske lidt for stærke. Men jeg formoder, at det juridiske team ved, hvad de laver, og hvilke udtryk de skal bruge for at få den ønskede effekt.”
Djokovic forklarede også, at PTPA har udviklet sig markant siden grundlæggelsen i 2020. Organisationen har nu omkring 30 fuldtidsansatte og arbejder langt mere selvstændigt.
“Jeg sidder i det udøvende udvalg, men jeg har ikke magt eller indflydelse over de beslutninger, der træffes. Jeg har ikke vetoret,” sagde han og understregede, at han i praksis ikke kontrollerer organisationens retning længere.
En anden detalje, som vakte opmærksomhed, er, at Djokovic’ navn og underskrift ikke optræder i selve søgsmålet. Det har fået mange til at spekulere i, om verdensstjernen er ved at distancere sig fra det projekt, han selv har startet. Men ifølge ham handler det om at give plads til andre.
“Jeg følte ikke, jeg behøvede at underskrive brevet. Jeg ville gerne have, at andre spillere trådte frem. Jeg har været meget aktiv i tennispolitik i mange år, også på tidspunkter hvor jeg spillede flest kampe og havde mindst energi,” forklarede han og fortsatte:
“Det har været næsten 20 år på touren. Jeg har set nogle forandringer, men der er stadig grundlæggende ting, som mangler at blive løst.”
Også Carlos Alcaraz har kritiseret PTPA-sagen. Den unge spanier udtrykte klart, at han ikke støtter søgsmålet – hvilket er opsigtsvækkende, eftersom PTPA har citeret ham i selve dokumentet baseret på udtalelser fra en tidligere pressekonference.
Djokovic afsluttede med et håb om samarbejde og forsoning: “Jeg håber virkelig, at alle de styrende organer – inklusiv PTPA – vil komme sammen og løse de her problemer.”