Højdetræning eller performance-booster? Cykelsportens ledelse kigger nærmere på kontroversiel teknik.
Jonas Vingegaard og Tadej Pogacar er kendt for at søge det ekstra forspring i deres Tour de France-forberedelser.
En af de metoder, de begge har bekræftet at bruge, har nu skabt debat i cykelverdenen.
Kulilte-inhalationer, der blandt andet måler effekten af højdetræning, har været et centralt element i deres træning.
Mens begge ryttere har betegnet metoden som en simpel og uskyldig test, ser andre nu med bekymring på dens potentielle bivirkninger.
På sommerens Tour forklarede Vingegaard til medierne, at metoden blev brugt til at måle mængden af røde blodlegemer i blodet før og efter en højdetræningslejr.
Dette skulle give holdene et præcist billede af rytternes tilpasningsevne til højden. Pogacar tilføjede, at testen var en del af et gennemsigtigt og ikke-mistænkeligt træningsforløb.
Kontroversen eskalerer
Nu har den internationale cykelunion (UCI) imidlertid slået fast, at metoden kan udgøre en risiko, hvis den bruges gentagne gange.
På en kongres i Nice advarede UCI alle hold mod at tilbyde systematisk brug af kulilte-inhalationer, der potentielt kan have en præstationsfremmende effekt.
Forskning peger på, at gentagne inhalationer kan udløse såkaldt pseudo-iltmangel.
Dette kan aktivere hypoxi-inducerbare faktorer (HIF), der stimulerer produktionen af røde blodlegemer – en effekt, der minder om en højdetræningslejrs resultater.
Netop denne, muligvis præstationsfremmende, egenskab har fået UCI til at kontakte det internationale dopingagentur WADA for at få metoden vurderet.
Ifølge BBC vil en officiel vurdering fra WADA afgøre, om metoden fremover skal forbydes i cykelsporten.
Holdene forsvarer brugen
Performance-chef Mathieu Heijboer fra Vingegaards hold,
Visma - Lease a Bike, har været hurtig til at slå fast, at holdet udelukkende bruger kulilte-inhalationer som et diagnostisk redskab til at måle blodværdier.
Han understreger, at de ikke har brugt metoden som en daglig praksis for at forbedre præstationen, men kun som en engangsmåling for at vurdere højdetræningens resultater.
UCI har desuden fremhævet sundhedsmæssige risici ved metoden. Gentagne inhalationer kan have alvorlige bivirkninger, herunder i værste fald fatale følger.
Diskussionen om kulilte-inhalationer har nu sat både Visma og andre hold som UAE Team Emirates og Israel-Premier Tech i søgelyset, da de også har anvendt metoden.
Spørgsmålet er nu, om denne praksis har en fremtid i professionel cykelsport.