Hvad der for arrangørerne er en hyldest, opfattes af rytterne som et farligt eksperiment.
Tour de France står over for en markant forandring. Efter årtier med det ikoniske sprinteropgør på Champs-Élysées har arrangørerne hos ASO besluttet at omskrive finalens dramaturgi.
I stedet for den traditionelle afslutning, hvor fest, fejring og masseankomst har været kodeordene, skal rytterne i 2025 over Montmartre-stigningen tre gange med sidste passage blot seks kilometer fra målstregen.
Det har fået flere stjerner i feltet til at reagere, deriblandt
Jonas Vingegaard. Den dobbelte Tour-vinder er langt fra begejstret for idéen om en hårdere og mere teknisk afslutning i Paris:
- Under OL var det fantastisk med publikum og stemning, men det var også kun med 50 ryttere i feltet. Nu bliver det 150 mand, og alle vil sidde forrest på en smal bakke. Det kan ikke ende godt.
Sikkerhed og sport i konflikt
Det er ikke kun Vingegaard, der er uforstående overfor ASO’s beslutning. Også ryttere som Remco Evenepoel og
Wout van Aert er åbent kritiske.
Sidstnævnte forudser direkte kaos på de snævre gader, som han mener er uegnede til et fuldt Tour-felt:
- Organisationen ignorerer sikkerheden, har van Aert til det belgiske medie HIN.
ASO forsvarer ændringen som en del af fejringen af Tourens 50 års jubilæum i Paris og for at knytte an til OL-ruten fra 2024, hvor mere end 500.000 tilskuere skabte en spektakulær kulisse, men Wout van Aert er ikke imponeret:
- Det er ikke OL. Her kæmper folk om den gule trøje, pointtrøjen og æren. Du kan ikke bare klippe og klistre en rute ind og håbe på det bedste.
Vingegaard supplerer holdkammeraten med sin egen skepsis:
- Jeg forstår ønsket om mere drama, men det her er ikke nødvendigt. Den sidste etape skal fejre rytterne, ikke risikere deres helbred.
Form, fokus og fremtidsudsigter
Vingegaards primære fokus er dog stadig at komme helt tilbage efter forårets grimme styrt i Paris-Nice.
En hjernerystelse og knubs i ansigtet har betydet uger væk fra cyklen, men i dag er danskeren på højdetræningslejr i Sierra Nevada:
- Jeg er foran planen sammenlignet med tidligere sæsoner, og jeg føler mig stærkere. Det her skal ikke være et comeback, det skal være mit bedste Tour de France nogensinde.
Tourens ruteændring kommer altså på et tidspunkt, hvor Vingegaard endelig føler sig på toppen igen. Af den grund ønsker han ikke, at sikkerhed og sportslig fairplay skal kompromitteres af showeffekter:
- Det handler om respekt for løbet, og det har ikke brug for ekstra kaos for at være spændende.