Den sidste etape i
Tour de France har i årtier været en ceremoni og en festlig parade, hvor den gule trøje hyldes, champagne bliver drukket på cyklen, og til sidst dyster sprinterne om æren på Champs-Élysées.
Men i 2025 bliver reglerne skrevet om.
For med en dramatisk ændring i ruteprofilen, introduceret af arrangørerne fra ASO, kan Tourens vinder i år blive afgjort i Paris og ikke i Alperne.
Den berygtede stigning op til Montmartre er blevet en del af finalen.
OL-stigning
En brolagt udfordring, der skal forceres tre gange på en teknisk rundstrækning i det ikoniske pariserkvarter. Det mest opsigtsvækkende?
Den sidste passage ligger blot fem kilometer fra målstregen. Det er en uhørt tæt afslutning for en potentiel klassementsduel.
Montmartre-stigningen er ikke en alpe-stigning i længde, men med sine smalle, stejle passager og brolægning skaber den en helt anden type kaos, som vi så det under OL.
Eksplosivitet, positionskamp og risiko for at blive fanget på det forkerte hjul kan komme til at præge løbet helt frem til de sidste kilometre.
Det er netop den slags scenarie, der kan splitte feltet og skabe tidsforskelle, hvis klassementet stadig er tæt på 21. etape.
Paris bliver en etape for alle slags ryttere
Det åbner for et helt nyt taktisk spil.
Hvis f.eks. Vingegaard og Pogacar står side om side i den samlede stilling efter Pyrenæerne og enkeltstarterne, vil det ikke længere være nok at “følge med til Paris”.
Der skal angribes, og forsvares, på brostensbelagte bakker midt i en europæisk metropol.
Sprinterne, der ellers traditionelt har haft sidste etape som deres chance for ære og sejr, får også en ny udfordring. Det er ikke længere nok at holde sig skjult og vente til sidst.
Stigningerne i Montmartre kan gøre det svært for de tungere ryttere at hænge på, især hvis klassementsholdene sætter tempo i forsøget på at skabe split.
Resultatet kan blive en uforudsigelig afslutning, hvor klassikerryttere, puncheurs og hurtige bjergryttere pludselig kan blive favoritter på en dag, der tidligere kun tilhørte Cavendish, Kittel og McEwen.
To rundstrækninger
Ruten kombinerer to rundstrækninger.
Den første, og velkendte, går op omkring Triumfbuen og Champs-Élysées, tre gange som vi kender det. Den anden fører feltet ud i de trætte, smalle gader omkring Montmartre, også tre gange.
Det giver mulighed for både det velkendte og det uforudsigelige. Og det gør 27. juli til en af de mest ventede afslutninger i nyere Tour-historie.
Det ændrer hele fortællingen om Tour de France.
For første gang i mange år vil man ikke kunne udråbe en vinder med sikkerhed før sidste dag.