Hårde ord, tavshed og en reaktion, der har ladet vente på sig. Nu tager målmanden bladet fra munden på sin helt egen måde.
Det var ikke bare et nederlag i Nations League, der satte gang i debatten tilbage i marts. Det var først og fremmest en leder i Ekstra Bladet, som med bemærkelsesværdigt hårde ord skød skarpt på
Kasper Schmeichel.
Med betegnelser som “kvabset” og sammenligninger med et “polioramt barn” blev der sat spørgsmålstegn ved den rutinerede keepers niveau og fysik.
Reaktionerne kom prompte fra officielle repræsentanter i dansk fodbold.
Spillerforeningens direktør Michael Sahl Hansen krævede en undskyldning, Peter Møller i DBU kaldte lederen uanstændig, og også landstræner
Brian Riemer gjorde det klart, at tonen ikke hørte hjemme i sporten.
Selv Schmeichels far, Peter, nægtede at tale med Ekstra Bladet ved en offentlig begivenhed som en tydelig markering.
Ham, det hele handler om, har imidlertid forholdt sig tavs indtil nu.
En karriere præget af stilhed
Mens medierne kørte sagen op, og meningerne bølgede frem og tilbage, valgte han ikke at sige noget som helst. Indtil nu.
– Jeg blev født i 80’erne og voksede op i 90’erne. Det var en tid med teknologi, men uden internet og sociale medier. Det lærte mig at holde afstand til det skrevne, forklarer han i et interview med The Daily Mail.
Kasper Schmeichel har bevidst valgt ikke at læse et eneste ord af den omtalte leder. Han er blevet informeret om dens eksistens og indhold, men Celtic-keeperen har valgt ikke at lade ordene påvirke ham.
– Jeg tager imod ros og kritik fra folk, der kender mig, siger han og tilføjer, at det ikke er mediernes holdninger, der former hans selvbillede.
En skade, en storm og et mesterskab
Den famøse Nations League-kamp mod Portugal bød ikke kun på verbal modvind. Schmeichel pådrog sig samtidig en skulderskade, men måtte blive på banen, fordi Danmark havde brugt alle sine udskiftninger.
Få dage senere blev han kritiseret for sin præstation i en kamp, han egentlig ikke burde have afsluttet.
Schmeichel indrømmer, at de første dage efter opgøret var præget af fysisk smerte og usikkerhed.
Ville han komme tilbage i tide? Ville sæsonen være ovre? Den form for frygt kan hurtigt overskygge selv de hårdeste ord i avisspalterne.
Heldigvis kom han tilbage, og mere end det. Han har været en bærende kraft i Celtic, der netop har sikret sig det skotske mesterskab.
Han fremhæver vinderinstinktet og kulturen, han har mødt i klubben, og han roser samarbejdet med Brendan Rodgers, som han også arbejdede under i Leicester.
Celtic har tidligere på året belønnet hans præstationer med en forlængelse, der holder ham i klubben til sommeren 2026. På det tidspunkt vil han være tæt på sin 40-års fødselsdag.
Elsker stadig landsholdet og vil ikke give slip
Spørgsmålet om Schmeichels fremtid i rødt og hvidt er fortsat åbent. Lederen i Ekstra Bladet satte fokus på, om han stadig havde niveauet. Kritikken var nådesløs. I målmandens egne øjne er svaret dog klart.
– At spille for Danmark har altid været min drøm. Det var noget, jeg forestillede mig som barn i haven. At trække trøjen over hovedet og repræsentere mit land er det største, jeg har opnået, fortæller han.
Han afviser enhver tanke om at stoppe. Han har stadig lysten, evnerne og kærligheden til spillet. Det er ikke noget, han er klar til at give slip på.
Med 113 A-landskampe i bagagen kan han i juni føje to mere til samlingen, når Danmark møder Nordirland og Litauen i testkampe.
Landstræneren ser både udfordringer og nødvendighed
På spørgsmålet om Schmeichel fortsat er førstevalg på
landsholdet, lyder svaret fra Brian Riemer diplomatisk, men tankevækkende.
– Vi har i øjeblikket kun én dansk målmand med erfaring fra A-landsholdet, udtalte han til Viaplay.
Frederik Rønnow har sagt farvel til international fodbold. De to unge navne, Mads Hermansen og Filip Jørgensen, har ingen landskampe endnu. Det gør Kasper Schmeichel til et nødvendigt og erfarent kort i en sårbar tid for målmandsposten.
Riemer ønsker ikke at løfte sløret for, hvem der står i de kommende kampe, men landstræneren understreger, at erfaring og kvalitet ikke kan negligeres.