Ambitionen om europæisk succes kræver flere millioner i Brøndby IF. Kapitaludvidelsen skal styrke klubben, men advarsler om manglende indflydelse for nye investorer præger billedet.
Brøndby IF står over for en afgørende kapitaludvidelse, og målet er at rejse op til 171 mio. kroner. Denne kapitalindsprøjtning skal styrke klubbens sportslige ambitioner, hvor deltagelse i europæiske gruppespil og kamp om titler i Superligaen står centralt.
Allerede nu har klubbens tre største aktionærer – Global Football Holdings (GFH), Jan Bech Andersen og Torben Røsler – givet tilsagn om at investere yderligere 114 mio. kroner.
Sportsøkonom Steen Houmann understreger, at det er nødvendigt for GFH at investere mindst 85,5 mio. kroner, hvis de skal fastholde deres flertal i aktionærkredsen.
Men der åbnes også en dør for nye investorer, der kan købe de resterende 33,3 % af de nye aktier. Houmann advarer dog:
"De, der ønsker at investere, skal være klar over, at de ikke får nogen indflydelse. Det kræver et stort Brøndby-hjerte, for pengene vil reelt blive smidt i et sort hul."
Brøndby har kæmpet med betydelige økonomiske udfordringer de seneste år.
Ifølge klubbens regnskaber løb underskuddet sidste år op i 104 mio. kroner over en 18-måneders periode, mens det nuværende regnskabsår forventes at lande på et minus mellem 60 og 100 mio. kroner.
Siden GFH’s indtræden er spillerbudgettet fordoblet til 160 mio. kroner årligt.
Samtidig har GFH stillet et lån på 223,2 mio. kroner til rådighed, hvoraf 178,5 mio. kroner allerede er brugt.
Alligevel vælger ledelsen at gennemføre kapitalforhøjelsen nu, selv om klubbens likviditet ved udgangen af juni blev opgjort til 48,5 mio. kroner med en uudnyttet kredit på yderligere 40 mio. kroner.
Ifølge bestyrelsesmedlem og aktionær Scott Krase er kapitaludvidelsen afgørende for klubbens fremtidige ambitioner.
"Vi søger at løfte Brøndby IF til det næste niveau – konkurrere om titler herhjemme og spille i Europa," forklarer han.
Klubben understreger, at de nye midler skal bruges til at styrke førsteholdet og sikre bedre transferindtægter ved at sælge spillere på toppen af deres potentiale.
Derudover kan en yderligere opgradering af spillerbudgettet blive nødvendig for at mindske afstanden til rivalerne FCK og FCM.
Kapitalindsprøjtningen er derfor en del af en større plan, men den økonomiske virkelighed viser også, at Brøndby fortsat står over for store udfordringer for at opfylde sine ambitiøse mål.