En ny regel skal fra denne sæson begrænse voldsomme dommerprotester i dansk fodbold.
Kun anføreren får lov at gå i dialog med dommeren ved væsentlige kendelser, mens resten af spillerne skal holde sig på afstand.
Reglen indføres i både
Superligaen og breddefodbolden og skal være med til at genskabe respekten for dommerens rolle.
Flere episoder med spillere, der presser og omringer dommere, har ifølge dommermyndighederne været med til at undergrave spillets integritet.
Tiltaget er inspireret af en forsøgsordning ved EM i 2023 og bliver nu permanent i hele fodboldverdenen.
Dommeren får plads til at forklare
Når Superligaen sparkes i gang i aften, vil det være med ændrede retningslinjer for protester.
Ved kendelser som straffespark, annullerede mål eller udvisninger skal spillere undlade at henvende sig direkte til dommeren.
I stedet er det kun holdets anfører, der har adgang til en afgrænset samtale, mens medspillere skal holde sig minimum fire meter væk.
Overtrædelse af denne grænse kan medføre advarsel.
Ifølge Michael Johansen, formand for DBU’s dommerudvalg, er målet at skabe et roligt rum for kommunikation i kampens afgørende øjeblikke.
Han fremhæver, at der ikke er tale om en begrænsning af almindelig kontakt mellem spillere og dommere, men at den nye praksis kun gælder ved centrale afgørelser.
Særligt breddedommere, som ofte arbejder under mere uformelle forhold, kan få gavn af den øgede struktur.
Johansen mener, at det er nødvendigt med en kulturændring, hvor protester ikke længere opfattes som en naturlig reaktion.
- Vi skal have lavet et kulturskifte, så det ikke er legitimt at protestere over dommerens kendelse. Reglen er lavet for at beskytte dommeren og integriteten i spillet, siger Johansen.
Anføreren bærer ansvaret – men ikke særstatus
Selvom anføreren fremover får en særlig rolle i kommunikationen, medfører det ikke, at vedkommende frit kan udtrykke utilfredshed.
Reglen ændrer ikke ved, hvordan protester vurderes.
Gestikulation, hård tone eller kritik af dommerens beslutning vil fortsat kunne udløse sanktioner. Også selvom det kommer fra anførerens mund.
Hvis en målmand bærer anførerbindet, skal en markspiller udpeges til at varetage dialogen på banen.
Det sker for at sikre, at kommunikationen kan foregå i nærheden af spillets centrum.
Michael Johansen forventer, at både spillere og dommere hurtigt tilpasser sig det nye format, og han vurderer ikke, at ændringen vil føre til flere kort.
Eliteklubberne er blevet orienteret om reglen, og der er lagt op til en periode med tilvænning og forståelse for den nye praksis.