gettyimages 1715295824

Tysk venskab kaster lange skygger over Parken: Københavns Politi opruster

Fodboldjul. 06 , 18:33
Et tæt venskab mellem to klubber spiller en skjult hovedrolle i en kamp, der burde være fredelig. Flere advarer nu mod, hvad der kan komme til at ske.
Når FC København lørdag d. 12. juli møder Hamburger SV i en ellers harmløs træningskamp, bliver det foran op mod 8.000 tilrejsende tyske fans og med over 100 politibetjente klar i gaderne.
Selv om det sportslige indhold kunne ligne enhver anden opvarmning til sæsonstart, peger mange spor i en helt anden retning.
For i kulissen ulmer et venskab, der rækker langt ud over almindeligt fanfællesskab.
Siden 2005 har FCK og HSV’s hooliganmiljøer opbygget tætte relationer, hvor det ikke er usædvanligt, at slagsbrødrene krydser grænserne og støtter hinanden i deres konfrontationer.
Det fællesskab går under navnet ’KBHSV’, og både på sociale medier og på tribunerne har man i årevis kunnet se de to klubbers symboler side om side, og til tider i kamp mod fælles fjender.
Skandaler, slagsmål og stigende politisk pres
Hamburger SV’s hooligans er kendt vidt og bredt for deres voldsparate adfærd.
Én af de mest opsigtsvækkende episoder fandt sted tidligere i år, da en gruppe maskerede HSV-fans brutalt overfaldt nogle tilhængere af FC Köln foran en café.
Ifølge videoer, der florerede på sociale medier, blev både kvinder og ældre mennesker slået ned i det koordinerede angreb.
Direktør for fans og identitet i HSV Cornelius Göbel udtalte efterfølgende, at han var ”forfærdet” og ikke kunne fatte, hvordan ”sådan en aggression kunne rettes mod åbenlyst harmløse mennesker”.
En lignende uro opstod i Danmark i 2017 under et derby mellem Brøndby og FCK, hvor HSV-fans ifølge flere øjenvidner deltog i balladen på FCK-tribunen.
Her blev betjente angrebet, peberspray anvendt, og flere personer anholdt.
I 2022, da FCK sikrede mesterskabet, indtog en gruppe maskede personer med Hamburg-symboler banen i Parken.
Flere af dem blev genkendt fra netværket omkring ’KBHSV’, og det er netop dén historie, der nu vækker bekymring op til kampen på lørdag.
Kritikken af kampens placering og risiko kommer nemlig også nu fra politisk hold.
Socialdemokratiets retsordfører Bjørn Brandenborg siger til Ekstra Bladet, at han ”helt ærligt synes, at kampen burde aflyses eller flyttes” og kalder det respektløst overfor politiets ressourcer.
Moderaternes Nanna W. Godfredsen kalder situationen ”idiotisk horribel” og opfordrer klubberne til at tage et større ansvar.
FCK nedtoner risiko, mens politiet holder øje
Hos FC København maner man til ro.
Klubben ser ikke kampen som en højrisikobegivenhed og forbereder sig derfor ikke anderledes end til en almindelig træningskamp.
I en kommentar til Ekstra Bladet understreger FCK’s kommunikationschef Maria Krüger Torp, at man har ”en tæt, løbende dialog med politiet” og at vurderingerne på stadion og i bybilledet kan være forskellige.
Alligevel er der ingen tvivl om, at politiet tager kampen alvorligt.
Ledende politiinspektør i Københavns Politi Peter Dahl forklarer til samme avis, at man ”snakker mere end 100 politifolk” og at man også er i tæt dialog med tysk politi.
Skønt der ikke er point på spil, og selv om kampen falder midt i sommerferien, er det svært at overse de risici, der følger med et så tætforbundet og historisk belastet fanmiljø.
Træningskamp eller ej bliver lørdagen i Parken ikke en sommerpause for politietaten
Mest læste