formel 1 f1 suzuka

10 ting vi lærte efter Japans Grand Prix

Formel 1apr. 07 , 21:03

Suzuka leverede måske ikke søndagens mest dramatiske race, men under overfladen afslørede det japanske grand prix en række dybere tendenser og nøgledetaljer, der kan komme til at definere F1-sæsonen 2025.

Fra McLarens uforløste potentiale til interne Red Bull-strategier og store tekniske udfordringer hos både Ferrari og Aston Martin – her er de 10 vigtigste indsigter.

1. McLaren har stadig den hurtigste bil – men kan ikke bruge den

McLaren-chef Andrea Stella erkendte efter løbet, at deres bil stadig er feltets bedste. Alligevel blev ingen af kørerne placeret foran Max Verstappen, da pole position glippede med marginaler i Q3.

Suzukas nye belægning reducerede dækslidet, hvilket fjernede McLarens største fordel: bedre dækhåndtering. Stella beskrev det selv som at være fanget i et "kaninhul".

2. Red Bull overlever – og venter på regelændringer

Red Bull fokuserer entydigt på at støtte Verstappen i kampen om titlen, og deres strategi handler nu om at hænge på til Barcelona i juni, hvor nye regler om fleksible vinger træder i kraft.

Red Bull tror på, at ændringen kan ramme McLaren – og give Verstappen en fordel, netop som mesterskabet spidser til.

3. Ferrari kæmper med bilens højde

Ferraris nedjusterede opsætning efter Hamiltons tidligere diskvalifikation har gjort dem konservative. Nu kan de ikke finde balancen mellem lav- og højhastighedsområder.

Lewis Hamilton afslørede efter løbet, at han mister over et tiendedel sekund per omgang på grund af et uløst problem. Ferrari arbejder på en løsning, men Suzuka viste, hvor kritisk problemet er.

4. Red Bull havde ret i at satse på Tsunoda

Trods kritik for at fravælge Liam Lawson, viste Yuki Tsunoda takter i Suzuka, der bekræfter Red Bulls beslutning. Selvom han ikke kom i Q3, matchede han næsten Verstappens tider i Q1.

Lawson gjorde det også hæderligt i Racing Bulls-bilen, men Red Bull har tydeligt sat alle jetoner på Tsunoda som støtte for Max.

Yuki Tsunoda

5. Antonelli: Fra krise til comeback

18-årige Kimi Antonelli skrev historie som den yngste fører af et F1-løb og hurtigste omgangssætter, men det vigtigste var hans mentale og tekniske comeback efter en svær fredag.

Med hjælp fra Valtteri Bottas fik han vendt weekenden og kvalificerede sig som sekser – på samme række som George Russell – og holdt placeringen i løbet.

6. Racing Bulls: Klassens bedste i midterfeltet

VCARB 02 har været den hurtigste midterbil i kvalifikation tre løb i træk. Isack Hadjar kvalificerede sig som nummer syv og sluttede som otter.

Bilen er både aerodynamisk solid og nem at sætte op, hvilket gør Racing Bulls til det mest konsistente midterhold lige nu.

7. Haas’ risikable opgradering betalte sig – delvist

Et nyt gulvdesign, udviklet uden test i vindtunnel, viste sig at være en gevinst for Ollie Bearman, som kom i Q3 og tog point. Til gengæld kunne Esteban Ocon ikke udnytte opdateringen og sluttede sidst blandt dem, der gennemførte.

Teamet mener dog, at opgraderingen objektivt forbedrede begge biler – men Ocon fik det ikke til at fungere.

Oliver Bearman

8. Alpines motor er stadig deres akilleshæl

Alpine har stadig ikke scoret point i 2025. I Suzuka var der håb efter stærke træningsresultater, men motorens manglende kraft, især i energigenvindingen, blev afsløret i både kvalifikation og løb.

På trods af godt greb i svingene, er motorens præstation så svag, at Alpine ender nederst i konstruktørmesterskabet – selv med en bil, der kunne kæmpe om top 10.

9. Aston Martin aner nu, hvad der er galt

Alonso og Stroll scorede ingen point, men teamet fik en vigtig ledetråd: en pludselig ændring i vindretningen fra fredag til lørdag forringede bilens performance dramatisk.

Det antyder ekstreme aerodynamiske følsomheder. Teamchef Andy Cowell pegede på vinden som en potentiel forklaring – men teamet undersøger stadig, om ændringer i opsætningen også spillede ind.

10. Debat om V10-motorer intensiveres

FIA indkalder F1-producenterne til møde i Bahrain for at diskutere fremtidens motorreglement. Ferrari og Red Bull støtter et muligt skifte tilbage til V10’ere – potentielt fra 2028.

Audi og Honda siger dog klart nej, og da fire af fem teams skal være enige for ændringer før 2031, er slaget langt fra afgjort.

Mest læste

Mest læste