Efter et intenst Miami Grand Prix, hvor
Max Verstappen måtte nøjes med en fjerdeplads, håbede
Red Bull at kunne fremme hollænderen til en podieplacering ved at protestere mod
George Russell.
Mercedes-køreren sluttede blot 2,3 sekunder foran Verstappen, og teamet mente, at Russell ikke havde overholdt gul flags-protokollen korrekt.
Men FIA satte en stopper for håbet – og deres afgørelse afslører, hvordan reglernes fortolkning blev udslagsgivende.
Red Bull henviste til artikel 26.1 a) i FIA’s sportslige reglement, som foreskriver, at enhver kører, der passerer en enkeltviftet gul flag-zone, skal reducere farten og være klar til at ændre retning.
"Synligt mærkbar" sænkning af farten
Teamet argumenterede for, at Russell ganske vist løftede foden fra speederen, men at hans hastighed ikke blev nedsat på en “synligt mærkbar” måde. Ifølge dem burde dette have udløst en straf.
Mercedes svarede, at den praksis, der er accepteret af alle teams og FIA, er, at det er tilstrækkeligt at løfte gassen betydeligt i en gul flag-zone – og det var netop, hvad Russell gjorde.
Teamet argumenterede desuden for, at Russell løftede speederen mere end hvad Verstappen umiddelbart kunne have observeret.
FIA’s tekniske gennemgang viste, at Russell reducerede speederen med cirka 25 %, hvilket førte til et fald i momentet på omkring 30 %.
Stewards fremhævede, at reglerne ikke præciserer, om “synligt reduceret hastighed” skal forstås som en absolut lavere fart eller blot en reduktion i forhold til den normale racingspeed i det pågældende område.
Afvist
Ifølge FIA var Russells hastighed i selve gul flag-zonen betydeligt lavere end normal fart i netop det segment af banen, selv om hans absolutte hastighed steg en smule i selve passagen.
Det blev derfor konkluderet, at det centrale vurderingspunkt skulle være en relativ reduktion i fart – ikke nødvendigvis en absolut.
Som FIA formulerede det:
- Kravet om at reducere hastigheden i gul flag-zonen kan kun forstås som en reduktion i forhold til den normale racingspeed, da en reduktion i absolut fart afhænger af placeringen på banen og derfor ikke nødvendigvis indikerer overholdelse af reglerne.
Denne fortolkning – der fokuserer på kørerens reaktion i forhold til konteksten og ikke kun farttallet – blev afgørende.
Dermed blev Red Bulls protest officielt afvist, og teamet mistede også det €2.000 store depositum, der kræves for at indgive en formel protest.