Et nyt teknisk reglement, der træder i kraft ved det kommende Grand Prix i Spanien, kan potentielt vende op og ned på hele hierarkiet i Formel 1.
Den internationale komité FIA indfører i Barcelona strengere testkrav til de såkaldte flexi-wings – altså vingeelementer, der ved høj fart kan bøje sig og derved give aerodynamiske fordele.
En praksis, der har været i gråzonen, men nu bliver mødt med øget kontrol og tydelige målegrænser.
Ifølge Stake F1's teamchef
Jonathan Wheatley kan den nye kontrol med fleksible vinger få mærkbare konsekvenser.
- Det er en stor præstationsfaktor, så jeg tror, du har ret – det kan ændre hierarkiet, udtalte han og pegede på, hvor tæt det er mellem holdene i front og i midterfeltet.
- En lille ændring som den her kan gøre en kæmpe forskel, siger han.
Forbereder sig på Audi-skiftet
Wheatley, der tidligere har arbejdet i Red Bull og tiltrådte hos Stake tidligere i år, ser frem til ændringen som en mulig gamechanger.
Stake-holdet ligger sidst i konstruktørmesterskabet og har hårdt brug for en sportslig saltvandsindsprøjtning.
I kulissen forbereder teamet sig på den store transformation til Audi-fabrikshold i 2026, men udviklingen af årets bil fortsætter med fuld kraft.
- Vi har et opgraderingsprogram kørende, fortalte Wheatley og forklarede, at teamet nu forsøger at samle deres data og erfaringer til en mere målrettet opdateringspakke.
Kan topholdene komme i klemme ved FIA?
Han vil dog ikke sætte en konkret deadline på hvornår, den bliver klar.
Indtil videre har McLaren domineret sæsonen med fem sejre ud af seks mulige, men hvis enkelte tophold har været afhængige af bøjelige vinger for at optimere deres fart på langsiderne, kan FIA’s nye testmetoder gøre ondt.
Det kan åbne døren for, at andre hold tager et skridt fremad.
Barcelona-løbet har traditionelt været en sand testbane for tekniske nyheder, fordi den alsidige bane tydeligt viser styrker og svagheder ved bilernes aerodynamiske pakker.